divendres, 14 de gener del 2011

Les guies de lectura de l'XTEC

Molts de vosaltres ja coneixereu XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya), el lloc web del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Ofereix una gran quantitat de recursos didàctics dedicats a les diferents assignatures de tots els nivells educatius. De cara a l’ensenyament de la literatura en batxillerat voldria destacar un espai d’aquest web, El gust per la lectura, un seminari didàctic que s’organitza des de fa uns quants cursos i que es tradueix en conferències i dossiers didàctics sobre obres de la literatura catalana i universal, no necessàriament clàssiques. Alguns d’aquests dossiers, molt extensos i complets, són penjats en pdf en el web i es poden descarregar lliurement, així com algunes de les conferències que els acompanyen. Es tracta, en definitiva, de guies de lectura, un tipus de llibre que té molta tradició en el món anglosaxó. Així, pel que fa a la literatura catalana, en trobareu de dedicats a l’obra poètica d’Estellés, a la de Salvat-Papasseit, a Bearn de Llorenç Villalonga, a Solitud de Víctor Català, a Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Mauri de Quim Monzó… La llista és ben llarga.

De cara a l’assignatura de literatura universal, us esmente els dossiers sobre autors i obres que poden ser més útils, amb els seus enllaços corresponents:

-Aproximació al teatre de Shakespeare es centra en l’anàlisi de Hamlet, Romeo i Julieta i El somni d’una nit d’estiu. Aquesta guia va acompanyada per la conferència de Salvador Oliva Llegir William Shakespeare.
-Les metamorfosis, dedicada a tres obres: La salamandra de Mercè Rodoreda, Les metamorfosis d’Ovidi i La metamorfosi de Franz Kafka.
-Anna Karènina i una conferència sobre Tolstoi d’Helena Vidal.
-Tristany i Isolda de Joseph Bédier.
-Contes d’Anton Txèkhov.
-Un enemic del poble d’Henrik Ibsen.
-Herbert George Wells. Aquesta guia està dedicada a tres novel·les d’aquest escriptor anglès: L’home invisible, La màquina del temps i La guerra dels mons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada