diumenge, 16 d’octubre del 2011

25 anys de La Forest d’Arana

Enguany fa vint-i-cinc anys que es van iniciar les tertúlies literàries de La Forest d’Arana. Durant els deu anys que van durar, aquestes tertúlies poeticoetíliques van constituir la plataforma més important, dinàmica i informal de la poesia en català al País Valencià. Els seus animadors principals van ser Pere Bessó, Francesc Collado, Manel Rodríguez Castelló i Manel Jm Romero, que va actuar també com a editor. Els llibres i plaquets de la Forest, bellament editats per Manel, són testimoni i fruit de tota aquella activitat. 

Les tertúlies es feien dimarts a la nit, a partir de les onze, que sempre eren dos quarts de dotze passades. A l’endemà calia anar a treballar, però us estic parlant d’un temps en què això no importava. S’hauria considerat de mal gust qualsevol al·lusió al respecte. Ens agradava molt eixir entre setmana. 

Recorde que les tertúlies van començar al pub Arana, que regentava Manel Jm Romero al carrer de Dalt. Era un pub petit i agradable. S’hi estava molt bé. Després, Manel es va jubilar de bodeguero i la Forest es va traslladar al Café Lisboa, al carrer Cavallers, quan ja estava en mans de l’enyorat Pep Benet. Més tard, Pep va traspassar el local i la Forest es va traslladar, provisionalment, al pub Gestalguinos i després al Café del Mercat. Quan Pep va reobrir el Café Lisboa a la plaça del Dr. Collado, la Forest s’hi va reinstal·lar de seguida. Només ens va faltar de rebatejar la plaça del Dr. Collado com a plaça de Francesc Collado. 

En cada tertúlia algú s’encarregava de presentar el poeta convidat abans de cedir-li la paraula perquè llegís una tria del seus poemes. Després, es passava a un col·loqui obert a tots els assistents. De vegades, el poeta no ho podia resistir i acabava recitant sencer tot el seu llibre a la concurrència. 

Recorde també que els últims anys de la Forest van coincidir amb les activitats de la penya barcelonista Cavallers de València. (Això de cavallers feia referència al carrer del mateix nom.) Manel Rodríguez Castelló en va ser nomenat president honorari i perpetu. Modestament, vaig tenir l’honor de fer de secretari. Una bona part de la gent que es deixava caure per la Forest ho feia també per la penya, que també va acabar tenint la seu al Lisboa. L’efervescència d’aquells anys va ser considerable. I, és clar, va acabar evaporant-se. 

Vaig ser un assistent relativament assidu a les tertúlies de la Forest, sempre en qualitat d’espectador. En l’últim any d’activitats Manel Jm Romero va transformar el tríptic que editava per anunciar la lectura de poemes de cada sessió en la revista literària Arana, que va arribar a treure 14 números amb periodicitat mensual. Hi vaig publicar uns quants articles sobre música i literatura en una secció titulada Sotto voce, que signava amb el pseudònim de Leporello. Aquests textos, i les convocatòries de la penya barcelonista, que redactava seguint les instruccions estrictes del senyor president, van constituir la meua aportació pública a la literatura catalana durant aquells anys. 

Per commemorar aquests 25 anys de La Forest d’Arana, s’ha obert un bloc amb l’objectiu d’informar sobre les activitats que enguany es durant a terme. El divendres que ve, 21 d’octubre, es farà una festa-sopar al Micalet per celebrar aquests 25 anys. L’acte començarà a les 20:30 h amb les intervencions de Pere Bessó, Francesc Collado i Manel Jm Romero. A les 21:00 h, el sopar. I a partir de les 23:00 h, lectura lliure de poemes. 

Allí ens veurem.

1 comentari:

  1. Molt bé. Tens bona memòria. Hi ha tantes anècdotes per contar, que sembla mentida que hagem esperan 25 anys per parlar-ne. Gràcies amic Enric, (i secretari i president de tantes coses nostres)Ens veurem divendres al Micalet. salut. Francesc

    ResponElimina