dissabte, 23 de juny del 2012

la serp blanca publicarà al setembre una antologia del conte modern

Em plau comunicar-vos que al setembre que ve, una mica abans del començament del curs, apareixerà La serp blanca. Una antologia del conte modern, editada per Tàndem Edicions. Aquesta llibre és una nova versió, corregida i millorada, de l’antologia del conte modern que vaig publicar fa uns anys en Brosquil.

És un llibre que té l’origen en les meues classes de literatura en l’IES Lluís Vives de València i en aquest bloc, on s’ha continuat i aprofundit la lectura dels contes iniciada a l’aula. A l’hora de triar els contes, a més de procurar que fossen atractius i accessibles per als alumnes de batxillerat o de 4t d’ESO, he intentat que oferissen una mostra representativa de l’evolució del conte modern com a gènere des de la primera meitat del segle xix fins a la segona del xx. Un altre criteri important per fer la selecció ha estat que els contes es poguessen llegir en veu alta en classe en una sola sessió, de manera que no es perdés la unitat d’efecte, que des de Poe s’ha reivindicat com una de les característiques essencials del gènere. 

Un dels procediments que més m’agrada utilitzar en les classes de literatura és el comentari comparat de textos. Aquesta tàctica ofereix diversos avantatges: delimita clarament el que s’ha de comentar, obliga a una lectura atenta i habitua a cercar contrastos i analogies entre les obres i els autors —estils, visions de la vida, etc.—, cosa que ressalta les característiques de cada text. És una bona manera, per tant, d’ensenyar a llegir. Per això, quan en aquesta antologia he triat dos contes d’un mateix autor és perquè solen presenten algun paral·lelisme o contrast que en facilita la comparació. És el cas d’El gat negre i El cor delator de Poe, dues variacions entorn d’un mateix motiu temàtic i formal, o de La joia i Les joies de Maupassant, imatge invertida, especular, l’un de l’altre. L’anàlisi comparada, és clar, es pot dur a terme igualment entre la resta de contes del recull. 

Perquè us feu una idea del contingut d’aquest llibre, ací en teniu l’índex: 

1.El conte modern
1.1. El conte modern i el conte tradicional. 
1.2. Breu panoràmica del conte modern. 
1.3. El conte modern i la novel·la. 

2. Edgar Allan Poe
2.1. Nota introductòria. 
2.2. El gat negre
2.3. El cor delator

3. Guy de Maupassant
3.1. Nota introductòria. 
3.2. La joia
3.3. Les joies

4. Anton Txékhov
4.1. Nota introductòria. 
4.2. Vanka
4.3. La dama del gosset

5. O . Henry. 
5.1. Nota introductòria. 
5.2. El regal de Reis
5.3. L’habitació moblada

6. Ambrose Bierce
6.1. Nota introductòria. 
6.2. Un succés sobre el pont del riu Owl
6.3. La finestra tapiada

7. W.W. Jacobs
7.1. Nota introductòria. 
7.2. La pota de mico

8. Saki
8.1. Nota introductòria. 
8.2. El finestral obert

9. Ernest Hemingway
9.1. Nota introductòria. 
9.2. Els assassins

10. Franz Kafka
10.1. Nota introductòria. 
10.2. Davant la llei
10.3. Un missatge imperial

11. Dino Buzzati
11.1. Nota introductòria. 
11.2. Les muralles d’Anagoor

12. Roald Dahl
12.1. Nota introductòria. 
12.2. Corder al forn

13. Enric Valor
13.1. Nota introductòria. 
13.2. Viatge de Nadal

Al setembre penjarem també en el web de Tàndem Edicions o en el de la serp blanca, o en tots dos, unes propostes d’activitats didàctiques per a cada conte per tal de facilitar-ne l’explotació en classe.



2 comentaris:

  1. Quina alegria!! Felicitats! Et tindré molt en compte. Salutacions!

    ResponElimina
  2. Felicitats Enric, de segur que aquestos textos seleccionats ens són ben útils per fer comentaris de la tipologia textual narrativa.

    ResponElimina