divendres, 14 de setembre del 2012

L’últim article de Bausset


Josep Lluís Bausset va morir el 3 de juny passat, a L’Alcúdia, als cent un anys d’edat. Tots els qui vam tenir la sort de conèixer-lo recordarem sempre la seua lucidesa i energia, el seu sentit insubornable de la pròpia dignitat, que va mantenir intactes fins al final. El seu fill, Josep Miquel Bausset, m’acaba d’enviar l’últim article que va escriure el seu pare per al diari Levante. No el van voler publicar. Com que crec que us agradarà llegir-lo, ací el teniu:

El Valencinisme del PP
El 16 de maig, el Sr. Lluís Bertomeu  tornava a escriure un pamflet a les pàgines del diari Levante. El títol (i ho vaig haver de llegir més d’una vegada) era: “El PP és el valencianisme”.

Crec que el Sr. Bertomeu es va equivocar en escriure aquesta expressió, ja que li sobrava una A, entre Valenci i nisme. El títol hauria d’haver segut el Valencinisme del PP. I la prova del que dic està als mitjans de comunicació lliures. Evidentment, no en Canal 9, malgrat els bons professionals que hi ha, ja que els seus directius, ja sabem que són “molt valencianistes”!! Però sense l’A entre Valenci i nistes!!  

Només que llegim les notícies, podrem vore com n’és de gran el valencinisme del PP, que cataloga places en anglès abans que en valencià! Com ha dit el STEPV això és una burla, ja que margina la llengua pròpia del País, per afavorir el castellà i l’anglès.

O la consellera d’Educació (que demanava perdó “por si me paso al valenciano, ya que tengo ese defecto”) que assumeix que hi hauran acomiadaments de professors, però es farà “de forma exquisita”. No sé si els acomiadarà amb un llaç blau al cap! Aquesta mesura deu ser també una prova del valencinisme del PP!!

 Com ho deu ser que l’Ajuntament de València, només tinga una persona per traduir textos al valencià, i n’hi hagen dos places més al Gabinet de Normalització Lingüística sense cobrir des de fa dos anys! Una altra prova del valencinisme!

O l’informe del Ministeri de Sanitat, que situa la valenciana com la cinquena autonomia amb menys sanitaris. Més valencinisme del PP!

O el 13è Congrés de PP a Alacant: “COMPROMETIDOS”, i tot en castellà. El senyor Bertomeu, va sentir al congrés del PP parlar algun militant en valencià? Cap ni un, certament! Només cal recordar que l’exalcalde de Vila-real que va començar a parlar en valencià en una convenció del PP, va ser obligat amb crits i xiulets de repulsa, a deixar de parlar-lo i passar-se al castellà! Més valencinisme del PP!!

O la discriminació de la nostra llengua, quan només el 30% de les famílies poden escolaritzar els fills en valencià, tot i que ho sol·liciten més del 60% i queden excloses de fer-ho!

O el menyspreu per la nostra economia, ja que Rajoy continua marginant el corredor ferroviari mediterrani.

O la promesa  de l’exconseller Font de Mora, d’acabar amb els barracons en un màxim de dos anys! I això ho deia el 2004!!!!

O la nul·la ajuda al cine en valencià. O el tancament de TV3 i les multes a ACPV. O el secessionisme lingüístic, o el nul recolzament a les revistes en valencià com Saó i el Temps......

Tot això és una prova més del valencinisme del PP!!!

Que el PP no ens enganye més, perquè al nostre País, ens coneixem tots i a més, “patim” el seu valencinisme, amb mentides i falsedats des de fa anys!

Hem sentit alguna volta parlar en valencià a la Sr. Rita? Molta jura de bandera espanyola, sí, però més li valdria que jurara defendre la llengua i la cultura del nostre País. Una llengua que ella, Cotino, Font de Mora, Camps, Ricardo Costa, Mª J Català (encara es canviarà el cognom!!)  o Rafael Blasco menyspreen i odien!!

Però allò que denota més el valencinisme del PP, és l’obstrucció de la candidatura del meu gran amic Joan Francesc Mira al Consell Valencià de Cultura!! Impedir que el més gran intel·lectual valencià entre al CVC, és una prova més del valencinisme del PP!!!! Davant d’aquest fets, que el PP no ens torne a parlar del valencianisme, sinó de l’antivalencianisme!!!

Perquè el valencianisme no és el PP. És el valencinisme!!! I si no, que aporten dades objectives i no paraules que no diuen res!

Els llauradors, els ciutadans del Cabanyal o els familiars de l’accident del metro, podrien parlar molt del valencinisme del PP. Com jo mateix, en vore com marginen la nostra llengua!!!

Davant d’això, jo també sóc un indignat, com els estudiants del Lluís Vives i amb ells haguera eixit al carrer, si no fora pels meus anys!. Però estic al costat d’aquests joves, que com jo als anys trenta, també lluiten per la democràcia. Com ho estic al costat de l’Escola Valenciana i dels amics de Saó, d’El Temps i d’Acció Cultural del País Valencià, d’Eliseu Climent, de Joan Francec Mira, de Robert Martínez el meu alcalde, que vol unes escoles més dignes per als xiquets alcudians i no més barracons! I estic al costat de tots aquells que lluitem pels drets nacionals i la dignitat d’un País Valencià lliure i sobirà!!!

Jo no ho voré tot això perquè tinc molts anys! Però tinc confiança que el futur serà dels nostres fills i que ells sí que voran la llibertat de la nostra terra. Malgrat el valencinisme del PP!!!

Visca el País Valencià lliure!!!

                                                       Josep Lluís Bausset i Ciscar 

1 comentari:

  1. El cinisme, com molt bé dius, és majúscul. A Catalunya hi ha una segona marca d'aquesta gent, els de C's, són realment una cosa indescriptible!

    ResponElimina