dissabte, 25 de gener del 2014

Una ressenya de Sam Abrams sobre «Un son profund. Dietari d’un curs de literatura universal»

De la Bíblia a Steinbeck

A la seva eclèctica i personal col·lecció Carta Blanca Viena Edicions acaba de publicar Un son profund. Dietari d’un curs de literatura universal de l’escriptor i professor valencià Enric Iborra. D’entrada, el llibre recull les anotacions del bloc que Iborra mantenia a la xarxa, un bloc que funcionava en paral·lel com a reforç i complement de les classes que impartia a l’IES Lluís Vives de València durant el curs 2010-2011. El dietari electrònic i el llibre ja imprès en paper giren a l’entorn d’una sèrie d’autèntics referents de la literatura universal, antiga i moderna: la Bíblia, Homer, Sòfocles, Dante, Boccaccio, els trobadors, Petrarca, Shakespeare, Cervantes, Molière, Racine, Voltaire, Goethe, Heine, Flaubert, Eça de Queiroz, Maupassant, Tolstoi, Txékhov, Baudelaire, Brecht, Kafka, Joyce, Mann, Söderberg, Hemingway, Steinbeck...

Ara bé, no voldria que els lectors es pensessin que estem davant d’un llibre que només té interés pels professionals del món de l’ensenyament. Res més lluny de la veritat, tot i que va ser escrit, en principi, de cara als alumnes i els professors. Però la veritat és que el llibre desborda llargament el seu target i objectiu principal per convertir-se en un llibre de gran humanitat, sensibilitat i enteniment sobre els llibres, la lectura, l’escriptura, la cultura, les altres arts i els profunds vincles entre la vida i la literatura. Un son profund és per qualsevol persona que estima la lectura i la literatura de gran nivell.

El llibre d’Enric Iborra destaca per un munt de valors. La seva ambició intel·lectual que sempre està expressada d’una manera propera perquè els lectors se sentin convidats a enriquir el seu nivell cultural i intel·lectual. El refinament i la intel·ligència dels comentaris crítics de l’autor que sempre ens mostren una mentalitat oberta, receptiva i plural, gens demagògica o dogmàtica. El to de sinceritat i honestedat que es manté de cap a cap del text i que inclou, fins i tot, l’autocrítica. Les delicioses notes d’interdisciplinarietat que estableixen paral·lels significatius amb altres formes literàries, la pintura, la música i el cinema, per exemple, per demostrar-nos que l’art és u. L’impecable bon gust de l’autor que mai decau al llarg del llibre. I un sentit de l’estil discret però molt eficaç.

Un son profund és un llibre seductor i engrescador que animarà i consolarà tots aquells que ara per ara estan una mica aclaparats pel panorama actual de banalització constant de la cultura.

Sam Abrams, El Mundo (suplement Tendències), dijous 23 de gener de 2014



2 comentaris:

  1. Encara no he pogut llegir el teu llibre, Enric, però ve acompanyat de crítiques encoratjadores.

    ResponElimina
  2. Jo l'estic llegint i n'estic gaudint molt. Una meravella!
    Dolors U.

    ResponElimina