dimecres, 13 de gener del 2016

Un llibre electrònic sobre les quatre grans cròniques


El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha editat, en el marc de l’Any Ramon Muntaner, el llibre electrònic Les cròniques catalanes sobre les quatre grans cròniques medievals. El llibre, que incorpora entrevistes, arxius sonors, imatges digitalitzades i text, es pot consultar online i decarrregar gratuïtament. No ha estat pensat com la duplicació en format electrònic d’un llibre imprès en paper i aprofita al màxim les possibilitats de l’hipertext. 

La publicació vol fer una mirada a l’època medieval que abasten les quatre cròniques a través de diferents focus temàtics: el context històric, l’art, la identitat i les dones. L’obra inclou trenta-nou passatges extrets de les cròniques, acompanyats de la imatge del document original, la transcripció, i en alguns casos de la lectura, així com un treball bibliogràfic que recopila els còdexs i impresos que transmeten aquestes cròniques amb enllaços a les reproduccions digitals íntegres dels textos que es conserven en la Biblioteca de Catalunya completen el contingut.

Aquesta és la taula de continguts del llibre:

Presentació 
Eugènia Serra Aranda 

Les cròniques en síntesi 
Tània Alaix i Gimbert 

Sobre fets rellevants de les cròniques 
Almudena Blasco Vallés 

Entrevistes als investigadors i selecció de passatges de les cròniques 
Les cròniques com a creació d’una identitat catalana 
Josep Maria Solé i Sabaté 
Catalunya en el context històric medieval
José Enrique Ruiz-Domènec
L’art i la creació a les cròniques 
Raül Sanchis Francés 

Les dones a les cròniques catalanes 
Núria Silleras Fernández 

Les cròniques a la Biblioteca de Catalunya 
Almudena Blasco Vallés 

Manuscrits, edicions impreses i estudis 
Tània Alaix i Gimbert



1 comentari:

  1. Pel que veig, es tracta d'un PDF amb alguns enllaços a vídeos en Youtube. Crec que s'han equivocat de format. Aquestes coses s'han de fer en format web, i preferiblement adaptable a diferents mides de pantalles (ordinador, tauleta i fins i tot mòbil). Les entrades de l'índex ni tan sols enllacen amb l'apartat corresponent, i tampoc duen número de pàgina, amb la qual cosa és impossible trobar fàcilment el capítol que busques.
    La intenció pot ser bona, però la realització és molt millorable.

    ResponElimina