dimarts, 27 de setembre del 2016

La setmana que ve comença el II Curs de literatura universal



Dimarts que ve, dia 4, a les 18,30h, començarà al Centre Octubre el II Curs de literatura universal. Hi ha 55 matriculats. Tenim reservada l’aula més gran del primer pis. Com que no tenim manies, inaugurarem el curs disparant amb bala. Sense preàmbuls ni compliments, ens llançarem de cap a l’Odissea.

He aprofitat aquest cap de setmana per prendre les últimes notes dels llibres que vull utilitzar en les primeres classes. Algunes les escric en la tablet. Però de vegades el que faig és escanejar en un pdf les pàgines que m’interessen més i així les tinc a mà mentre treballe amb el portàtil, cosa que em permet copiar-ne fragments sense haver de picar-los en el document de google docs on redacte el guió de les classes. 

Hauria volgut llegir més llibres per a preparar aquest curs, però hi ha un moment en què cal aturar-se, ni que siga amb recança. A més, he organitzar en un esquema coherent el que he llegit, extreure’n el que m’interessa i, sobretot, enfrontar-me directament amb cada una de les obres que comentarem per veure quin és el milllor enfocament que puc donar-los en les sessions del curs. També vull estudiar la xarxa de relacions que es pot establir entre les obres triades, a partir de motius temàtics, formals, ideològics, de relació amb les altres arts, etc. Un curs de literatura, encara que no estiga basat en un fil cronològic i se centre en l’estudi i comentari d’unes obres concretes, no és un club de lectura. 

Ara estic acabant de llegir de nou l’Odissea. Encara que la recorde bastant bé, vull tenir-la ben fresca en la memòria. Prenc nota dels punts que vull ressaltar i de les preguntes que es poden plantejar als assistents al curs. També m’he tornat a llegir El coronel Chabert, de Balzac, i La dona d’en Martin Guerre, de Janet Lewis, que són les obres que comentarem després de l’Odissea. Són dues novel·les breus que es llegeixen en un buf. Les he tornat a llegir amb un gran plaer. De seguida hauré de posar-me en Anna Karènina, que demana més inversió de temps i d’atenció. Ja us aniré contant.

1 comentari:

  1. Com a crítica constructiva per a pròxims cursos, estaria bé que al web de l'Octubre posaren si el dia en què es tanca el període de matrícula -és a dir, hui, 27 de setembre- queda inclòs o no. Una llàstima; l'any que ve m'hi apuntaré.

    ResponElimina