Pàgines

dissabte, 9 d’octubre del 2021

La primera ressenya: «A la boca dels núvols», de Ramon Vinyes


La primera ressenya que vaig escriure es va publicar, si no m’enganye, el 1985, en el primer número de la revista El·lipsi, impulsada per Josep Alandete des de Gandia. Aquell primer número va ser també l’últim, supose que a causa de la manca d’empenta de la gent que havíem de col·laborar-hi, començant per mi mateix. És una història que Alandete podria contar millor que jo.

En aquell número d’El·lipsi hi havia, en l’apartat de creació, un text de Joan M. Monjo, La literatura o la vida!!! i cinc poemes de Josep Piera. En la secció de traducció, Una rosa per a Emily, de William Faulkner, traduïda per Josep Abad, i el Primer discurs sobre la meua generació, de Jacques-Pierre Amette, traduït per Eduard J. Verger. La secció d’assaig oferia quatre treballs: La novel·la històrica a casa nostra, de Maite Coves; La poesia valenciana completa de Teodor Llorente, de Francesc Calafat; Aproximació a la trilogia de Beckett, de Josep Abad, i Eduard López-Chavarri i el modernisme, també de Francesc Calafat. La revista es tancava amb dues ressenyes: una de Maite Coves sobre Calidoscopi, de Josep Franco, i una altra meua, en què comentava A la boca dels núvols, un recull de contes de Ramon Vinyes (1882-1952), que havia reeditat Bruguera a principis dels vuitanta. Recorde que tant el llibre com l’autor em van interessar i em van sorprendre molt en aquell moment. Una mica més tard, la mateixa editorial va publicar un altre recull de contes de Vinyes, Entre sambes i bananes, que havia restat inèdit. Ramon Vinyes és un escriptor de gran categoria, injustament oblidat fins fa ben poc. Només en els últims anys alguns dels seus llibres s’han tornat a posar en circulació. Ara l’editorial Malesherbes acaba de reeditar en un sol volum els dos reculls de conte que va escriure: A la boca dels núvols. Entres sambes i bananes. No us els perdeu.

Aquesta reedició m’ha donat la idea de reeditar en el web de la serp blanca la meua primera ressenya. La podeu llegir fent clic en aquest enllaç: A la boca dels núvols, de Ramon Vinyes.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada