L’editorial Germania acaba de publicar un llibre que pot ser molt útil per al professorat que dóna valencià en segon de batxillerat. Es tracta del Manual comentari de text valencià PAU, que ha redactat un grup de professors i professores: Oreto Doménech, Mercè Durà, Francesc Gascó, Anna Montaña, Jesús Monzó i Empar Vidal.
Aquest manual constitueix una proposta de treball entorn dels setze ítems de literatura catalana contemporània, des de la postguerra fins a l’actualitat, proposats per a les PAU de l’assignatura de valencià. (M’hi vaig referir en l’entrada Setze temes de literatura catalana contemporània per a segon de batxillerat.) No es tracta d’un llibre de text, amb una exposició dels continguts de cada tema, sinó d’una selecció de textos que permeten tractar els temes de literatura i, al mateix temps, practicar el model de comentari de text que s’utilitza en la Selectivitat. Model que, com a mínim, resulta discutible i problemàtic. Ja en diré alguna cosa a començament del curs que ve.
D’aquest manual, se n’ha fet una edició doble: una per al professorat, en dos volums que fan plegats més de quatre-centes pàgines, i una altra per als alumnes. El llibre del professor, com el de l’alumne, està organitzat en setze temes. Cada tema consta de quatre textos. El primer va acompanyat d’un comentari completament desenvolupat, en què es tracten els punts següents: resum, tema, intenció comunicativa, estructura, àmbit d’ús, gènere, funció del llenguatge, tipologia textual, canal de transmissió, veus del discurs, varietat diafàsica i diatòpica, cohesió, modalització i mecanismes de referència. A més d’aquest text, n’hi ha dos més amb uns qüestionaris que segueixen el model de l’examen de valencià de les PAU, acompanyats dels solucionaris corresponents, i un quart i últim que serveix de model d’examen per al tema. El llibre de l’alumne consta de tres dels textos del manual del professor: el primer text complet, un dels que segueixen el qüestionari del model PAU i un altre per fer-ne el comentari.
Entre els textos seleccionats per a cada tema, n’hi ha de l’autor o autors estudiats, i també d’altres que s’hi relacionen d’una manera o altra: ressenyes, entrevistes, articles d’opinió, pròlegs, cartes… Així, en el tema 2, dedicat a Enric Valor, s’hi han seleccionat dos textos extrets de novel·les seues (un de La idea de l’emigrant i un altre de Temps de batuda) i dos articles d’opinió publicats en el diari Levante, de Josep-Lluís Doménech i Carme Miquel respectivament, mentre que en el tema 10, dedicat a Miquel Martí i Pol, hi ha una carta d’aquest a Joan Vinyoli, una entrevista que li va fer Lluís Busquets el 1978, un passatge del seu volum de memòries Joc d’escacs i, finalment, un fragment de la biografia Miquel Martí i Pol: l’arrel i l’escorça d’Ignasi Pujades. Com afirmen els autors en la introducció, el seu objectiu ha estat oferir una selecció de textos que siga «una mostra de diversitat textual, amb un ampli ventall de textos de gèneres que són objecte d’anàlisi des de la pragmàtica textual emmarcat en els àmbits d’ús acadèmic, periodístic i literari».
El manual es tanca amb un annex que recull una selecció de textos de sociolingüística, la majoria apareguts en exàmens de la Selectivitat d’aquests últims anys.
Gràcies, Enric, per fer-te'n ressò. Salutacions cordials!
ResponEliminaGràcies Enric per haver-nos fet aquesta ressenya. Aparèixer al teu blog és un privilegi i un honor.
ResponEliminaAquest llibre, ja està a la venda a les llibreries?
ResponEliminaq preu té?
ResponEliminaHola, moltes gràcies pel vostre interés. El llibre té un preu de venda al públic de 20 euros. Per a qüestions sobre la distribució, poseu-vos en contacte amb paula@germania.es Salutacions cordials.
ResponEliminahola,
ResponEliminasalutacions ben cordials d'un professor de valencià que està molt interessat a rebre i a adquirir tot el material que li facilite la tasca.
Gràcies de bestreta.
En el meu cas particular, ja tinc el volum I, de 225 pàgines. Voldria adquirir el volum II.
Bon estiu!
Daniel Carbonell, IES El cabanyal, València