Ahir es va fer a la facultat de filologia de València la reunió de coordinació de literatura universal. No hi ha cap novetat, però us en faré cinc cèntims igualment, perquè aquestes reunions sempre són divertides. Vull dir que jo m’ho passe bé. Ja sabeu com sóc.
El coordinador, Ricardo Rodrigo, amb la seua manca de fluïdesa verbal característica, va començar la reunió comentant els resultats de l’examen de literatura universal en les PAU de juny i juliol d’enguany. En la convocatòria de juny, el percentatge d’aprovats de literatura universal és d’un 68,38%, el percentatge més baix en les assignatures de l’àrea d’humanitats (murmuris de consternació a la sala). En juliol, en canvi, la literatura universal es va redreçar gloriosament amb un 78% d’aprovats. El coordinador va atribuir els mals resultats de juny al fet que en l’examen va eixir un text de Madame Bovary i un poema de Baudelaire, per a desgràcia dels alumnes. La majoria de professors van donar per bona aquesta explicació, perquè sembla una veritat incontestable que aquests dos autors són intrínsecament més difícils que Dante o Kafka, Sòfocles o Shakespeare. De més a més, en el text de Flaubert la tercera pregunta era bastant oberta, i això sens dubte va produir una certa perplexitat. Aquest era l’enunciat que va provocar el caos i la confusió: «Mitjançant la novel·la del segle XIX la burgesia va difondre els seus principis i valors. Citeu alguns d’ells i la seua plasmació en el text proposat».
Ricardo Rodrigo va prometre que a la pròxima procurarà que l’examen no siga tan difícil o tan imprevisible. De tota manera, va afegir que ell havia participat com a corrector en juny i en alguns exàmens va detectar sagaçment que els alumnes no sols no tenien ni idea de Madame Bovary, sinó que a més ni tan sols s’havien llegit la novel·la! Quins pocavergonyes! L’examen de juliol, en canvi, va ser més «previsible», i més equilibrat: hi van eixir Shakespeare i Kafka. I no hi havia cap pregunta oberta.
El coordinador encara va informar més sobre els resultats de juny. El 68,38% d’aptes és la mitjana d’un 71% de la Universitat de València i de la Politècnica i d’un vergonyós 56% de la Miguel Hernández (els assistents van aprofitar per treure una mica de pit). En canvi, en juliol la Miguel Hernández va aconseguir un 90% d’aprovats en literatura universal enfront del 76% de la Universitat de València. Admirable capacitat de reacció de la universitat il·licitana!
Continuem i passem a una altra història. Ricardo Rodrigo va informar que a l’hora de posar l’examen de juny, van contrastar el fragment de la traducció catalana de Madame Bovary amb la traducció espanyola d’Alianza Editorial i van comprovar que en aquesta hi faltava una frase que feia inintel·ligible el text. Davant aquesta estafa, la coordinació ha decidit substituir l’edició de Madame Bovary d’Alianza per la de Cátedra. Ricardo Rodrigo va comentar també el calendari d’aplicació de la LOMCE. En principi, al curs 2015/2016 ja no hi haurà Selectivitat i tampoc no sabem si hi haurà una assignatura de literatura universal. Dic en principi, perquè en aquesta qüestió el futur és una nebulosa total. A pitjor sempre es pot anar, és clar. El fet és que encara no s’han desenvolupat els continguts del nou batxillerat. De moment, tenim dos cursos de literatura universal, comptant-hi el d’enguany.
I es va obrir un torn de paraula. Una professora va dir que no s’hi val a posar preguntes obertes, les quals representen clavar una punyalada per l’esquena als pobres alumnes. Una altra va reblar el clau, recordant que els nostres alumnes no són universitaris encara. Per tant, el coordinador hauria de tenir la delicadesa de no posar-los preguntes tan difícils. Els alumnes es queden molt frustrats, tenint en compte la gran quantitat d’hores que dediquen a l’estudi de la literatura universal. Una altra professora, encara, va preguntar, retòricament, que per a què serveixen aquestes reunions de coordinació. Pobra!
Rosa Escrivà, que tenia asseguda al meu costat, em va comentar que en aquestes reunions passa com en els enterros, que veus els amics.
I així va anar la reunió de coordinació.
Nota.
a) exàmens literatura universal 2013:
b) estadístiques PAU curs 2012/2013:
Enric,
ResponEliminaSaps que? amb professors com tu, la literatura universal és un camí de roses, a pesar que calga llegir-se els llibres que es propossen, a desgrat d'alguns alumnes. Quan tinguen més edat ho sabran agrair.
Cordialment
Mercè