divendres, 5 de març del 2021

Una mirada als clàssics grecs i llatins

En el pròleg al seu últim llibre, Voces de largos ecos. Invitación a leer a los clásicos, Carlos García Gual hi adverteix que no ha intentat presentar una visió de conjunt, ajustada al cànon, dels clàssics grecs i llatins, sinó una selecció personal d’uns quants clàssics, tot d’un interès indubtable, encara que no tots s’ajusten a la nòmina oficial dels més indiscutibles i representatius. De fet, n’hi falten alguns dels grans, com ara Safo o Píndar, i no hi apareix tampoc cap representant de la tragèdia clàssica. En canvi, el lector hi trobarà dos o tres autors d’època més tardana, que no solen aparèixer en les aproximacions a la literatura antiga. Els diferents assaigs o capítols d’aquest llibre presenten també notables diferències d’enfocament. Alguns estan dedicats a l’obra de conjunt d’un autor, com ara Homer o Plutarc, d’altres a una part només de la seua producció, com en el cas de Plató o Virgili, o bé a l’única obra d’un autor de biografia desconeguda, com és de Dafnis i Cloe de Longus.

Aquestes característiques s’expliquen en bona part si tenim en compte que els capítols de Voces de largos ecos provenen de pròlegs a traduccions espanyoles de textos publiats anteriorment i que en la seua majoria no es reediten. El seu autor destaca en aquests assaigs el que li sembla més atractiu i original d’una obra o d’un autor, grec o romà, de l’època clàssica o del període hel·lenístic, amb la intenció d’invitar a la lectura o a la relectura de «textos inolvidables, singulares y diversos». Cada assaig va acompanyat d’una bibliografia molt útil, en què s’esmenten els principals estudis sobre l’obra i l’autor analitzat, i es comenten també les principals traduccions que se n’han fet al castellà.

dimarts, 2 de març del 2021

Faré tres sessions online sobre literatura universal, organitzades per la llibreria Somnis de paper de Benetússer


A finals de març començaré una sèrie de tres sessions online sobre literatura universal organitzades per la llibreria Somnis de paper de Benetússer. La primera estarà dedicada a l’Odissea i tindrà lloc el 31 de març. La segona, sobre l’Infern de Dante, el 21 d’abril. En la tercera i última, el 19 de maig, parlaré sobre Madame Bovary de Flaubert. Totes les sessions començaran a les 18,30h i tindran una duració aproximada d’una hora i mitja. Aquestes sessions online estan obertes a tothom i es faran per la plataforma Jitsi meet. Els interessats a assistir-hi heu de fer una inscripció, enviant un correu a somnisdepaper@hotmail.es, simplement dient que hi voleu participar. Ja es posaran en contacte amb vosaltres. El preu per sessió és de 10 euros, i si compreu el llibre o qualsevol altre en Somnis de paper us en descompten 5 euros.

Aquest taller de literatura universal reprèn el que vaig fer organitzat per la llibreria Ambra de Gandia. Com que només hi haurà tres sessions, una mica separades en el temps, he pensat que el millor era centrar-ne cadascuna en una obra fonamental que done molt de joc, en el sentit que permeta parlar també d’altres llibres i de diverses qüestions relacionades amb la crítica literària i amb l’experiència de la literatura.