dijous, 12 d’abril de 2012

Setze temes de literatura catalana contemporània per a segon de batxillerat

Fa uns quatre anys vaig col·laborar en el llibre de text Valencià: llengua i literatura de segon de batxillerat, editat per Oxford University Press, redactant-ne la part de literatura. Poc després de la publicació d’aquest llibre, la coordinació Logse de les universitats valencianes va concretar les característiques de l’examen de valencià en les noves PAU. 

La novetat més destacada és que hi podien aparèixer textos i continguts de literatura catalana contemporània, cosa ben positiva. Però l’alegria dura poc en la casa del pobre. Des de la mateixa universitat es va aigualir els continguts de literatura reduint-ne el que podia ser objecte d’examen a setze ítems molt concrets. En quedaven fora, curiosament, alguns dels autors imprescindibles en qualsevol panoràmica, per sumària que siga, de la literatura catalana contemporània, com Pla i Sagarra, Riba i Salvat, Calders i… Això no vol dir, és clar, que el professorat no puga o no haja de donar en segon aquests autors, però no van per a l’examen. Voleu un efecte més dissuasiu? 

No se n’aneu, que el desficaci encara no s’ha acabat. En un tour de force digne de millor causa, la coordinació Logse de la universitat va fer públiques les preguntes concretes sobre literatura que poden eixir en la prova! Així, si hi apareix alguna pregunta sobre la poesia de Martí i Pol, que és un dels setze ítems, els alumnes ja saben que hi trobaran aquest enunciat: «La poesia de Miquel Martí i Pol ha aconseguit un gran ressò social. Explica-ho i raona-ho.» Els alumnes es poden limitar, per tant, a memoritzar, i vomitar quan toque, les 150 paraules que es demanaran en l’examen per contestar aquest ítem. En fi, el el fracàs escolar s’ha de combatre com siga. 

Els qui em coneixeu, ja sabeu l’opinió que em mereix la prova de selectivitat i els seus efectes negatius en el curs de segon de batxillerat. Us remet a l’entrada La farsa de la Selectivitat

Davant d’aquest panorama, i amb la intenció de complementar el llibre de text, l’editorial Oxford em va encarregar la redacció d’aquests ítems, cosa que vaig fer tan ràpidament com vaig poder. Oxford els va editar, juntament amb els solucionaris d’unes proves PAU de valencià, en un quadern que va distribuir pels centres que utilitzen el seu llibre. També els va penjar en el web de l’editorial. Em consta que per la xarxa també han circulat amb una certa alegria. 

A pesar de les reserves que he expressat abans, i amb l’objectiu de facilitar el treball al professorat i als alumnes, he decidit penjar aquests temes de literatura en el web de literatura universal de la serp blanca, en l’apartat dedicat a la literatura catalana, dins d’Altres autors, altres literatures, altres temes. Els podeu consultar directament clicant aquest enllaç: Setze temes de literatura catalana contemporània: des de la postguerra fins a l'actualitat. Jo també vull que aprove tot el món! La informació que proporcionen és molt sumària, encara que és molta més que la que es demana en les PAU. En realitat, no són més que una mena de xulles, una síntesi dels punts més fonamentals, però es poden considerar també com un punt de partida per fer un treball més seriós i aprofundit. De moment, he afegit ara en cada tema una sèrie d’enllaços a pàgines web relacionades que poden ser útils.