diumenge, 25 de gener del 2015

Uns aforismes de Fuster sobre els llibres i la lectura


Amb l’excusa que estic comentant en segon de batxillerat el Diccionari per a ociosos de Fuster, he començat a rellegir alguns dels seus llibres. He agafat el primer volum de l’Obra Completa (el de la tercera i última edició, per ara, de l’Obra Completa) i he llegit tots els reculls d’aforismes que va publicar: el Consells, proverbis i insolències, que el meu pare considerava el llibre clau de Fuster, Poques paraules, inclòs en Sagitari, i alguns aforismes publicats durant la dècada dels 50 en Pont blau. En el Diccionari també hi ha alguns assaigs que prenen la forma de l’aforisme, com Diners, Ser o Silenci. Als alumnes els han agradat molt, per la brevetat, és clar, que els permetia concentrar fàcilment l’atenció, i també pel seu caràcter provocatiu i sorprenent. 

Mentre llegia, anava subratllant i, de tant en tant, copiava en la tauleta alguns que m’interessaven particularment, entre els quals uns que giren entorn del mateix motiu temàtic: els llibres, la lectura, la literatura. Comentar-los o continuar la reflexió que suggereixen em portaria ara massa lluny. De moment, els deixe ací reunits:


Els llibres no supleixen la vida, però la vida tampoc no supleix els llibres. 

*
Les poques lectures aparten de la vida; les moltes ens hi acosten. 

*
Tinc confiança en la lletra. Qualsevol paraula escrita, bé sigui per se, bé sigui a contrario sensu, acaba sempre per ser revolucionària. Tot és qüestió de saber llegir. 

*
La literatura consisteix a parlar de literatura. 

*
Un bon llibre sempre és una provocació. 

*
Llegir Virgili avui, o Shakespeare, o el mateix Proust, o Miller, ¿no serà ja un anacronisme? 

*
Només hi ha una manera seriosa de llegir, que és rellegir.

Joan Fuster

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada