dimecres, 8 de juny de 2016

S’ha obert la matrícula del II Curs de literatura universal a l’Octubre


Ja s’ha obert la matrícula del II Curs de literatura universal. El curs començarà el pròxim 4 d’octubre i acabarà el 25 d’abril de 2017. Les sessions tindran lloc els dimarts de cada setmana, de 18’30h a 20h. Per a informar-vos sobre els detalls de la matrícula, podeu clicar aquest enllaç del Centre Octubre: II Curs de literatura universal 2016-2017.

Aquest segon curs de literatura universal està dedicat a aprofundir alguns dels temes i dels autors que es van tractar en el primer, impartit durant el 2015/2016, i a introduir-ne de nous, però no és necessari haver cursat el primer curs per a cursar-ne el segon. Les obres que es llegiran no es comentaran aïlladament ni com a il·lustració de les diferents èpoques de la història de la literatura, sinó a partir d’aquesta sèrie d’itineraris basats en motius temàtics i estilístics, sense seguir un ordre cronològic estricte:1. De l’Odissea a l’Ulisses
Obres completes, a banda de fragments d’altres obres, que s’analitzaran en classe:
Homer, Odissea. La butxaca. Traducció de Joan Francesc Mira
Balzac, El coronel Chabert. L’Avenç
Janet Lewis, La dona d’en Martin Guerre. Viena Edicions
Lev Tolstoi, Anna Karènina. Labutxaca. Traducció d’Andreu Nin

Altres llibres que llegirem o no (ho decidirem sobre la marxa):
Puixkin, Eugeni Onegin
Flaubert, Tres contes. Labutxaca
Franz Grillparzer, El pobre músic. Accent
Melville, Bartleby, l’escrivent. Labutxaca
Joseph Roth, El Leviatan i altres narracions. Còmplices
William Faulkner: El llogaret. Edicions de 1984 
Bohumil Hrabal, Trens rigorosament vigilats (o algun altre títol seu)
Virginia Woolf, Mrs. Dalloway. La Magrana
Sherwood Anderson, Winesburgh - Ohio. Viena Edicions2. De la tragèdia grega a Bertolt Brecht
Obres completes que s’analitzaran en classe:
Èsquil, Agamèmnon
Sòfocles, Antígona
Eurípides, Hipòlit
Shakespeare, El rei Lear. Quaderns Crema
Molière, El misantrop. Edicions 62
Racine, Fedra
Brecht (a determinar)3. De l’assaig a la literatura memorialística i del jo
Obres completes, a banda de fragments d’altres obres, que s’analitzaran en classe:
Montaigne, Assaigs. Llibre tercer. Labutxaca
Josep Pla, El quadern gris. Labutxaca

Aprofitarem les valoracions que fa Pla d’alguns dels autors clau de la literatura catalana moderna per comentar alguns llibres de Josep Carner i Carles Riba. També de Gabriel Ferrater. Ja posats, i depenent del temps i les ganes que tinguem, llegirem alguns dels autors claus de la poesia de finals del XIX i del segle XX, com Whitman, Dickinson, Eliot, Trakl, Pessoa…4. La consciència de la literatura: la crítica literària


Evidentment, aquesta programació, tal com l’acabe d’exposar, és un esbós bastant general que s’haurà de concretar en la pràctica. De moment, tinc les vacances d’estiu per anar preparant el curs amb més detall. Un altre aspecte a remarcar és que aquests quatre itineraris estan imbricats entre ells. De la mateixa manera que no seguirem un ordre cronològic estricte, anant avant i enrere sempre que faça falta, també farem anades i vingudes sense manies d’un itinerari a un altre. 

No està clar que es puga donar tot, però això no ens ha de preocupar, crec, tractant-se d’un curs en què no tenim cap condicionament acadèmic. No hi ha exàmens! El qui estigueu interessats a participar-hi, podeu anar llegint, si teniu ganes i temps, els llibres més grossos: l’Odissea, Anna Karènina, el llibre tercer dels Assaigs de Montaigne i El quadern gris. De tota manera, no cal agobiar-se. Llevat de la novel·la de Tolstoi, els altres llibres permeten una lectura fragmentària i bastant flexible, que és suficient per seguir el curs.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada