diumenge, 3 d’abril del 2011

“La generació literària d’Ausiàs March”: un assaig de Josep Iborra sobre literatura medieval

Aquesta setmana he acabat la panoràmica de literatura catalana medieval que done cada curs en primer de batxillerat. Com a cloenda, m’agradaria proposar la lectura de La generació literària d’Ausiàs March, un assaig de Josep Iborra sobre els tres autors principals del nostre segle d’Or —Ausiàs March, Joanot Martorell i Jaume Roig—, en què assenyala una sèrie d’aspectes que els donen un caràcter estrany, enigmàtic i contradictori, com ara la dissociació que presenta la seua vida en relació a la seua obra, el seu menyspreu o indiferència per la literatura tal com aleshores començava a ser entesa, com un ideal estètic, o el fet que la seua literatura sembla elaborada al marge de la visió cristiana de la vida.

La generació literària d’Ausiàs March és un assaig de crítica literària, no de recerca filològica. En lloc d’explicar aquests autors en relació amb el seu context cultural i històric, Josep Iborra remarca la seua reacció contra aquest context: “estan submergits encara en el món medieval. Però, paradoxalment, van ser ells els qui van trencar els motlles literaris que havien heretat. És l’empenta de la seua experiència ­­­—rica, enigmàtica, personal— el que els va permetre de constituir-se en uns renovadors genials.” Profundament ancorats en els esquemes del món medieval, aquests autors van renovar i subvertir aquest marc  des de dins. És per això que avui no són arqueologia i que val la pena llegir-los. 


Gravat de Manuel Boix per a l'edició de bibliòfil de Tirant lo Blanc a cura de Josep Palàcios

PD. No sé en quina publicació va aparèixer aquest assaig, encara que és molt possible que  fos en alguna revista de La Safor durant la dècada dels setanta. El tenia fotocopiat de feia temps, però no hi vaig anotar la referència bibliogràfica. Mon pare no la recordava tampoc. Aquest Nadal vam regirar papers, sense èxit, per veure si trobàvem algun exemplar d’aquella publicació. No té massa importància, però si algú té localitzada la referència bibliogràfica d’aquest text, li agrairia que m'ho digués.


Al cap de poc de deixar aquesta nota, Gabriel Garcia Frasquet em comunica que La generació d'Ausiàs March va ser publicat en el llibre Gandia. Fira i festes 1984, Ajuntament de Gandia, Gandia, 1984. Aquest assaig pertany al Dossier XXV Anys del Premi Ausiàs March, juntament amb articles de J.M. Bonastre, Joan Climent, Enric Ferrer, Jesús Huguet i Joan Valls Jordà.

40 comentaris:

  1. Pense que Ausiàs March va ser un gran autor valencià de l’època medieval, encara que els poemes no son precisament bonics .
    Va ser el primer en escriure poesia catalana sense provençalismes i es va referir al català com a la llengua de la veritat, donant així un cert prestigi a la seua terra i donant valor a la llengua que es quedava en segon pla front al llatí.
    Va parlar de l'amor com a reflexió moral en la seua poesia trobadoresca.
    Als seus poemes reflexa l’anhel d'aconseguir un amor purament espiritual, però ell mateix reconeix l’impossibilitat, i veu l'amor com un dilema tràgic, estant sincer amb ell mateix.
    A pesar d'aquest pessimisme veig a March com un home fidel a les seues creences i que no dubta a l'hora de expressar els seus sentiments, no busca agradar al lector o a l'oient, pense que vol establir les seues opinions clares i contundents sense més mirament i conscienciar amb la poesia el que realment existeix al seu mon d’injustícia.
    Miriam Sarti 1P

    ResponElimina
  2. Personalment, l'autor més interessant m'ha paregut Ramon Llul perquè va suposar un gran canvi en la literatura medial tant per la conversió dels infidels com pel seu pensament. La creació de l'Art suposa, no l'escriptura de novel·les sinó una gran enciclopèdia amb una tècnica de base lògica i matemàtica molt interessant per a la seua època.
    Elena Quesada 1rB

    ResponElimina
  3. Com ja he dit a classe aquest matí l'autor que més m'ha agradat del sXV ha sigut Joanot Martorell, tant per la seua novel·la del Tirant com per la seua vida. Sent llàstima envers Joanot que vivía amb la il·lusió de ser cavaller en un moment en el que eixe món minvava a marxes forçades.M'imagine que devia ser molt frustrant per a algú com ell que semblava prendre-s'ho tots els assumptes cavallerescos i de l'honor seriament(com quan estava arruïnat i va viatjar a Londres, fet que li va causar encara més problemes econòmics). Li tinc simpatía! El Tirant m'ha agradat molt, pensava que m'anava a avorrir com que m'havien dit que era molt pesat de llegir... però no per a mi ha estat una lectura molt entretinguda. Per una part he aprés alguns fets històrics i per l'altra m'ho he passat bé.

    :)

    Marcel·la Giner 1P

    ResponElimina
  4. A mi, l'autor que m'ha paregut més interesant és Bernat Metge.

    Em pareix un autor molt agut i modern, ja que la finalitat principal de la seva obra era demostrar la seva innocència i que s'havia convertit a la religió cristiana. Però si s'analitza aquesta obra des d'un punt de vista més crític i objectiu, podem arribar a la conclusió que en realitat està criticant la manera de pensar d'aquella època i també el que deia la religió. Cosa molt atrevida per la seva part.

    Sandra Ponsoda 1rB

    ResponElimina
  5. Després d’aquest estudi medieval d’autors valencians i com ja he comentat a classe, l’autor d’aquest període que més interessant m’ha semblat és Joanot Martorell. La seva obra mestra, Tirant lo Blanc, m’ha sorprés no sols per les batalles i combats que narra, si no per la combinació o contrast que fa d’elements com l’erotisme, el realisme i l’humor irònic que en ocasions utilitza.

    D’ altra banda, l’autor que més m’ha desencantat ha sigut Ausias March. Els seus poemes pessimistes, així com l’ús continu de la mort com a element de vitalitat o el tractament de l’amor com a horror, han fet d’ell un autor, al meu parèixer, sense encant. No obstant, sé que és un gran autor.

    José Manuel Sellés Tomás. 1er B.

    ResponElimina
  6. Llevat que pot pareixer extrany, un del autors que més m`han agradat ha sigut Joan Roís de Corella ja que m`agradat que mostrara els seus sentiments i/o sofriments que pateix en veure l`engany de la seua enamorada. També m`agrada com combina els versos i va jugant amb ells utilitzant una gran fluidesa per expresar els seus sentiments.
    Després, com ja s`ha dit en classe, el que no m`ha fet molt gracia ha sigut Jaume Roig perque no m`agrada Gens com despresia les dones d`eixa manera utilitzant molt la generalització sense cap escepció. Ja que l`únic que fa és ridicularitzar i burlar-se de les dones.

    Pel que respecta als altres escriptor, Ausiàs March després de tot el que em fet i se que és un dels més destacats, seguisc sense entendre ben bé els seus poemes ja que no acabe de comprendre al que es referix.
    Però ho seguire intentant!

    Carmina Cogollos Martínez, 1r A- Bat!

    ResponElimina
  7. L'autor que més m'ha agradat ha sigut, com ja vaig dir a classe Joanot Martorell. Pel fet de cóm va escriure el Tirant.
    Em va semblar una obra molt entretinguda en quant a l'história pero a més la forma que té de tractar la sensibilitat del cavaller fent-lo més humá, i el tó hirónic que usa en l'erotisme em pareixen sorprenents i també impactants per a l'época en que es va escriure.
    També la forma en que está escrit s'entén prou bé i la veig una novel·la molt completa perqué no sols pertany a les novel·les cavalleresques si no que també podría ser una obra histórica, milirat, social, psicológica i fins i tot erótica.

    Mentre que el pitjor autor per exeléncia davall del meu punt de vista és Jaume Roig, perque encara que portava una vida aparentment feliç es queixava de les dones amb una actitud misógina i damunt anava més enllá perque també demostrava un odi per la vida i no hi ha que ser tan fatalistes sinó que hi ha que ser feliç.
    Tampoc m'han agradat els autors relacionats amb la religió i sobretot St. Vicent Ferrer. Aquest home podía captar bé a les persones i fins i tot entretíndreles pero la finalitat dels seus discursos no m'agrada gens.


    CarlotTa Lloret, 1r Batx A

    ResponElimina
  8. Per a mi, l'autor que més m'ha cridat l'atenció, ha sigut Joanot Martorell.
    Perque després de llegir el Tirant, vaig poder comprovar, que aquest relat era molt mes interesant del que jo m'esperava. Esta molt ben narradt, i aconsegueix juntar molt bé dos temes molt diferents, com son el de l'amor, i la guerra.
    Personalment, el tipus de novel·la cavalleresca, no m'agrada molt, pero al acabarme el Tirant, em vaig dur una sorpresa, perque em va resultar molt entretingut i interesant.

    Joan Tejedor Montagud 1r B.

    ResponElimina
  9. Jo trobe molt interessant a Bernat Metge: deixant de banda el fet de que va ser una figura fonamental en la formació d'un model unificat de la llengua catalana, és el que més s'acosta a un humanista que tenim al nostre territori i la primera manifestació de prosa humanística a Espanya. Metge fou un innovador, es va atrevir a veure el món d'una manera diferent a la de l'Edat Mitjana; de tots els escriptors i poetes que hem vist durant el curs, és el qui més s'acosta a la idea contemporànea d'escriptor. Mirem a "Lo Somni", prenem la interpretació de que Metge el va escriure per exculpar-se dels seus càrrecs: és un joc brillant de manipulació. Mentre a la seva època gent com Anselm Turmeda i Sant Vicent Ferrer se centraven en la conversió d'infidels, Bernat Metge demostrava ser més intel·ligent atrevint-se a mirar més enllà i s'avançava al seu temps.

    Alma 1ºbatA

    ResponElimina
  10. En aquest perídoe literari, sense cap dubte, l'autor que més m'agradat ha sigut Joanot Martorell.

    Martorell m'agrada tant per la seua vida, com per la seua novel·la cavallaresca, sobretot la més coneguda, el "Tirant lo blanc".

    · Respecte a la seua vida, hem resulta molt curiós, que l'autor volgués viure el seu present: defenguent valerosament a les seues germanes, reptant a senyors amb lluites a mort, viatjant per demanar permís per enfrontar-se com un noble cavaller, ...
    El que no m'agrada tant és que al final, Martorell perguera tots els béns, i tinguera que delinquir i unir-se a una banda.

    · Respecte a la seua novel·la cavalleresca, referintment-me, evidentment, al "Tirant lo blanc", el que més hem crida l'atenció la combinació d'aspectes còmics amb aspectes tràgics, i la seua forma de caracteritzar als personatjes de l'obra.
    M'agrada observar com Martorell humanitza tan bé els personatjes i deixa en ridícul als cavallers, com a venjança per els problemes que va viure en la seua vida.
    Trobe que Joanot Martorell ens sorpren cada dia més i més amb la seua magnífica obra, ja que pense que no s'han trobat encara tots aspectes literaris que Martorell ens ha volgut mostrar amb la seua obra.


    Per altra part, l'autor que menys m'agradat ha sigut Bernat Metge. Encara que va ser acusat injustament, junt amb altres, d'assassinar al rei, pense que la seua obra "Lo somni" és una escussa barata per retornar a la seua estimada Cancelleria reial i per salvar el seu coll.
    Realment l'obra de Metge hem pareix que està molt ben elaborada, pero parlen de temes que pense que al lector poden arribar a cansar: diàlegs sobre la immortalitat de l'ànima, l'atac violent contra les dones per part de Tirèsies, ...


    Joan Soler i Mislata, 1er A.

    ResponElimina
  11. La veritat es que un dels autors que més interesant m'ha semblat de la nostra literatura medieval és Joanot Martorell, amb la seva gran obra el Tirant lo Blanc ja que no conté elements meravellosos i increïbles, ni herois extraordinaris i sobrehumans quant a qualitats físiques i morals i això fa que siga més real i creïble,els humanitza. També m'ha agradat com combina al llarg del Tirant les escenes bèliques, l'humor,el sensualisme, l'erotisme...

    Arnau Darós Piquer 1r A

    ResponElimina
  12. En la meua opinió el autor més rellevant d'aquesta generació literària ha sigut sense cap dubte Ausiàs March. Sé que no es precisament l'escriptor més diveritt ni el més irònic amb els seus textos però sense cap dubte pense que ha sigut el que ha marcat un abans i un després en la litaratura catalana.
    March fou el primer escriptor en escriure amb un català sense provençalismes, amb una actitud patriòtica cap a la seua terra i, proclamant la seua com a "llengua de la veritat".
    De segur que March fugia de la vida qüotidiana i monòtona, i, com bé diu Josep Iborra, utilitzava la escriptura per aclarir i definir la seua pròpia experiència.
    No hi ha cap dubte què Ausiàs March amb la seua escriptura vivia una experiència vital que no es pot descriure. Pense que per aquesta raó l'admirem tant i no crec que mai ningú siga capaç de superar-lo.

    Alícia Herrera Blanes
    1r BAT P

    ResponElimina
  13. És evident que Joanot Martorell i la seua gran obra El tirant lo Blanc m’agrada molt però jo vull destacar Isabel de Villena. Després de conéixer l’Espill de Jaume Roig i, com ja vam comentar a classe, l’odi que manifesta per les dones (només se salven la Mare de Déu i sa mare del seu atac) em va sorprendre i agradar molt el Vita Christi de sor Isabel de Villena i la teoria de Fuster que creu que venia a ser una contestació a la misogínia dels escriptors de l’època.
    Isabel de Villena escrigué la vida de Jesús però destacant el paper de la dona: la maternitat, la tendresa, l’amabilitat i la pietat, front a les manifestacions masclistes. Això em pareix molt fort per a l’època i encara més que ho escriguera d’una manera emotiva, tendra...
    Així que jo em quede amb Isabel de Villena per ser una feminista i tindre el reconeixement dels escriptors valencians de la seua època que eren un masclistes però hagueren de reconéixer una dona culta.


    Mercè Queva Durà 1r A

    ResponElimina
  14. L'autor que més m'agradat de la nostra literatura medieval a estat Joanot Martorell, pel fet d'escriure una novel tan innovadora per a l'època. M'encanta com fica temes completament nous com la novel cavalleresca, en la qual es diu adeu a elements irreals com ara un força de gegant o uns mons totalment fantàstics. També m'agrada com incorpora l'element erotic i humorístic d'una forma totalment natural.

    també he de dir que encara que m'agrade més Joanot Martorell, pense que Ausiàs March és l'autor més important de la literatura medieval, principalment pel fet que va ser el primer a escriure la seua poesia completament en català sense provençalismes.

    Alberto Rodriguez Espagnol 1r Batx A

    ResponElimina
  15. L’escriptora que a mi més m’ha agradat ha sigut sor Isabel de Villena, pot ser no tant pel seu estil, sinó perquè em sembla que va intentar defensar la dignitat de la dona de la seua època.
    Al Vita Christi explica la vida de Jesucrist a partir del punt de vista de les dones. Amb aquesta obra defensa que les dones tenen la mateixa validesa moral que els homes i que en contra del que deien els misògins de l’època, les dones no són instruments del diable ni persones sense criteri. El que també m’agrada de la seua obra és que s'opose a allò que Jaume Roig deia en la seua obra misògina l’Espill. Sor Isabel, en lloc d’acceptar la quantitat de proves i testimonis que Roig aporta, els rebat mostrant la fermesa i la bondat de la dona.
    Em sembla que és una de les poques persones defensores de la dona al segle XV.

    Beatriz Tarrasó Castllo, 1r bat B

    ResponElimina
  16. A mi l' escriptor que més m' ha agradat és Joanot Martorell ( Tirant lo Blanc ) ja que és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià i està considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià. Amb tot aço ja es pot pensar que va a ser la típica novel·la aburrida de cavalleresca peró només ens endinsem en les primeres fulles ja es nota el canvi que produeix i les passions que provoca amb la seva versemblança i on apareix un heroi de ficció de "carn i ossos".

    Max Darós Piquer, 1r Batx. A.

    ResponElimina
  17. A mi el que més m'ha agradat ha sigut Joanot Martorell.
    Em sembla increïble que a eixa época es fera un relat tan complet com és el Tirant, no només per l'intent (aconseguit) de donar-li versemblança a l'història, també pel fet d'incloure-hi diverses accions al mateix temps, i la doble història romàntica i bèl·lica és genial. Em pareix una obra magnífica per al seu temps, que no té preu com a mitjà d'oci i entreteniment.

    Maria Bellés
    1rBAT A

    ResponElimina
  18. Bé, després d'haver-hi vist a classe tots aquestos autors, pense que cadascú te la seua pròpia qualitat que el va fer important, però si hagués de triar el que més m'ha agradat ha sigut joanot Martorell. Pense que el Tirant va ser una meravella de llibre i que ahi ell demostra les seues habilitats ja que fa d'una simple història de cavalleria tota una trama amorosa molt divertida.

    Per altre costat no diria que el que menys m'ha agradat ha sigut Jaume Roig sino que em pareix prou interessant, digne de estudi. Pense que més enllà d'eixe odi a les dones hi ha un odi a la vida que em pareix molt curiós. Degut a açò s'ha guanyat un reconeixement i estar en boca de molt dels meus companys, jo no estic d'acord en el que diu però em pareix molt curiós com ja he dit abans tant el fet que trata, com la forma d'escritura en versos tan curtets.

    Anahi Torralba
    1er-Batx A

    ResponElimina
  19. personalment, pense que ausias march sigue un escriptor que marcà una època a la història de la literatura ja que va utilitzar una llengua sense provençalismes i va fer una poesia tractant l'amor amb les característiques dels trobadors.
    Sens dubte aquest narrador, ha tractat peculiarment aquest tema com es l'amor; però encara mes, m'agradat joanot martorell i el tirant lo blanch; no sols per el tema bèlic sino perque l'amor es tractat d'un punt de vista extremista, ell sofrix per ella en sil.lènci, pero a la fi decideix contar-li-ho tot, a pesar del que puga fer ella. I quan ell veu qeu ella esta "enganyant-lo" decideix fugir lluny per evitar mals de amor...
    pense que es una narració apta per a tots i molt recomanable. Ha sigut el mes interesant de la literatura tractada aquest curs.



    Carla alpuente esteve 1bach P :)

    ResponElimina
  20. L'autor de la literatura medieval que més m'agradat i més m'ha interessat, ha sigut Jaume Roig que, malgrat que no l'hem donat a fons pense que es un bon escriptor, deixant a banda la persona misògina que demostraba ser en els seus texts.
    M'agradaria llegirme pel meu compte el llibre de L'Espill, perquè varem llegir un fragment a clase i em va agradar molt.

    Bernat Macià 1er Bat P

    ResponElimina
  21. El que més em va agradar de la literatura medieval va ser l´autor Ausiàs March,ja que la qualitat del llenguatge poètic de March es basa en el fet que va forjar una eficaç expressió dels sentiments amorosos, morals i religiosos.Amb això vull dir que els poemes d´ell representen sentiments, i no justament sentiments optimistes,tot el contrari.En la meua opinió els seus poemes no són simples,i aixó és el que més m´agrada,ja que sempre es pot buscar un doble sentit al poema,o simplement d´un poema molt curtet podem treure moltes coses a llum,depenent sobretot de qui ho llegeixi i del seu estat d´ànim.


    Núria Olcina Fernáncez. 1er Bat B

    ResponElimina
  22. A mi m'han cridat l'atenció dos autors de la literatura medieval: Joanot Martorell i Ramon Llull.

    Martorell és interessant pel Tirant, bàsicament. Una novel·la de cavalleries que se n'ix un poc de l'esquema més clàssic d'aquest gènere literari; tant per la manera de tractar el tema amorós com per la caracterització del cavaller com a ésser imperfecte i com per la situació de l'acció en llocs reals.

    De Ramon Llull, per l'altra banda, em va cridar molt l'atenció en la manera més o menys científica de tractar el coneixement, així com el que ell anomenava Art, una espècie de sistema lògic i sistemàtic mitjançant diagrames.

    ResponElimina
  23. L'autor de literatura que més m'ha agradat ha sigut Joanot Martorell, autor de Tirant lo Blanc, ja que, a diferència d'altres autors de novel·la cavalleresca, Martorell no els atribueix qualitats sobrehumanes, sinó que els humanitza: els personatges es contradiuen entre allò que creuen que són i allò que els seus actes diuen que són, i a més tenen virtuts i defectes.
    L'autor que menys m'ha agradat, com ja he dit a classe, és Jaume Roig i el seu llibre de l'Espill, ja que es mostra molt pessimista i és un llibre misògin, on generalitza a totes les dones diguent que són dolentes, presumides, geloses, males mares, assassines... I tan sols es salven la Mare de Déu i la seua esposa.

    Nerea López Canet, 1r A, Bat

    ResponElimina
  24. Se'm fa un poc difícil escollir un sol autor entre tots els autors de la literatura catalana medieval. Cadascun té les seues característiques i el seu mèrit. Potser, si n'he de destacar alguns, en ressaltaria bàsicament tres: Bernat Metge, ja que m'ha paregut un personatge interessant i innovador per a l'època i m'ha agradat la seua obra principal (Lo Somni) i tot el que el va portar a escriure-la. També Joanot Martorell i la seua novel·la "Tirant lo Blanch", ja que també és una obra diferent a les de la seua època i magistralment escrita (tot i que només hem llegit alguns fragments originals de l'obra). I per últim destacaria a Jaume Roig i Isabel de Villena, i no només als autors particularment, sinó el contrast (o contestació si ho considerem així) que estableixen entre les seues obres. Pense que és interessant.

    Mireia Ferrando, 1r A

    ResponElimina
  25. És clar que Ausiàs March és sens dubte, si no l'autor més important de l'Edat Mitjana fins als nostres dies, un dels més importants, influyents i revolucionaris, ja que a més de tindre una obra excel·lent va ser el primer a escriute en llengua catalana total, es a dir, sense provençalismes, i aixó encara que hui dia no semble valent ni arriscat, en la seua època va marcar, definitivament, un abans i un després en la literatura i la poesia catalana i valenciana.


    Sandra Zahonero, 1er Bat P

    ResponElimina
  26. L'autor que més m'ha cridat l'atenció és Bernat Metge, principalment per la seua obra "Lo somni", ja que ni tan sols hui en dia está clara la intenció d'aquesta. M'agrada la idea que no puguem analitzar amb total seguretat el pensament d'un autor, que no estiguem segurs de si l'obra és molt complexa i el seu significat real és tot el contrari al que s'ha escrit, o si és massa senzilla i el seu significat real és allò que diu tal qual. D'altra banda m'agrada molt que els seus pensaments i forma de veure la vida (principalment en contra de la religió) surten de l'esquema de l'època, que expresse el seu pensament lliurement i sense por.


    Carmen Burriel, 1er Bat B

    ResponElimina
  27. Si he d'escollir un, per a mi es Bernat Metge. Amb la seua obra ( Lo Somni ) , suposadament escrita per defendre la seua innocència , critica per una banda la religió i la cultura i forma de pensar de l'època. Es admirable el seu atreviment i la seua intel·ligència .
    D'altra banda , també em quedaria amb Ausiàs March i la seua forma d'expressar els seus sentiments als poemes.

    Laura Aguilar Gascón 1r B

    ResponElimina
  28. Entre tots els escriptors que hem donat al llarg d’aquets dos trimestres he de fer referència a alguns d’ells.
    No tinc cap preferència però si que hi ha alguns que m’han interessat molt més.

    Sant Vicent Ferrer em sembla interessant pel que fa als seus sermons, amenaçava a la gent per a, en certa mesura, fer-los pensar d’una manera determinada. Em pareix graciós allò que diu de l’infern i del que et passarà si ets un pecador.
    Pel que fa a Bernat Metge, m’agrada perquè té un altre punt de vista de la vida medieval i està molt en contacte amb el nou Humanisme. La ironía que utilitza amb Lo somni m’agrada molt, fa pensar que s’ha convertit al cristianisme quan en realitat es ferm amb les seues idees. M’agrada que no es deixe convencer pel simple fet de que qui li ho diga siga el rei Joan l.
    Joanot Martorell m’agrada pel simple fet de que haja escrit el Tirant lo blanc, perquè em pareix una història que encara que estiga escrita en el s. XV es bastant interessant per a l’actualitat i pot servir com a model per escriure altres històries.

    El que menys m’han agradat han sigut Jaume Roig pel tracte tan masclita cap a les dones. Les anul·la com a persones i mostra una imatge d’elles totalment irreal i fantàstica. Jordi de Sant Jordi la veritat esque el trobe un poc indiferent, pot ser perquè tampoc li he donat molta importància a diferència de Sant Vicent Ferrer i altres.

    Marina Pinto Carbó 1r B

    ResponElimina
  29. A mi el que més m'ha agradat ha sigut Bernat metge.
    Em pareix un escriptor molt inteligent i satíric.
    En el seu llibre lo somni a més d'aconseguir defensar-se i després arribar a ser de nou una persona important. També fa creure que s'ha convertit al cristianisme , però jo opine que mes bé esta fent una crítica.
    A més Bernat metge defensa les dones , sobretot a la reina , amb qui aconsegueix guanyar-se els seus favors.

    Anais Mas-Masià .1º A

    ResponElimina
  30. El escriptor que més m'agradat ha sigut Joanot Martorell. M'he sorprés molt al llegir Tirant lo Blanch perquè pensava que un llibre aborrit i he acabant enganchatme des de els primer capitol. Crec que és com diu Cervantes en el Quixot, és del unics llibres de caballeries que es campa de la foguera.

    A banda d'aixó Joanot Martorell desperta simpatia per la seua vida, al menys per a mi. Em pareix molt trist que fora un home que volia fer les coses com un caballer i no va poder perquè això ja no interesaba en aquella época. Va acabar sense diners, ni honra, ni tan sols en els pergamins del Tirant, que per a colme ara es reconegut com un dels mijors llibres, i aquest sense asabentarse.

    Emma Bosque Rico 1º Bat P

    ResponElimina
  31. Bernat metge, Ausiàs March, Joanot Martorell, Sant Vicent Ferrer però a mi el que mes m’ha agradat de aquestos és sens dubte Sant Vicent Ferrer que va ser un gran predicador. La seua forma de commoure el públic que utilitzava per convèncer i corregir la gent que li escoltava.
    Ell predicava per a la massa popular i la manera que tenia de predicar es caracteritzava per tindre un gran varietat de jocs teatrals, però també utilitzava per mantindre l‘atenció de l’auditori efectes emotius i impressionants com el diàlegs.
    Sant Vicent descriu la societat valenciana de el seu temps, tot açò a fet que aquest personatge es tan conegut al rest de Europa.
    Ricardo Cabello Martín
    1B

    ResponElimina
  32. Clarament Joanot Martorell va ser l'escriptor més important d'aquesta época, però jo em quede amb l'escriptora i abadessa Isabel de Villena, ja que va desmostrar una actitud un poc feminista en una época de misoginia i masclisme total, i va aconseguir escriure una obra literària interessant escrita amb descripcions realistes, on dedica una atenció especial a la Verge Maria mentres parla de la vida de Jesucrist, el 'Vita Christi'.

    També m'agrada perque es diu que aquest llibre és una contestació a l'Espill de Jaume Roig, autor al que va conéixer de prop, que era molt misògin i així ho va constatar al seu llibre.

    Em pareix d'admirar la posició defensora que va prendre amb les dones Isabel de Villena, i em pareix interessant que fóra abadessa del Convent de la Santísima Trinitat de València, que està molt prop.


    Clara Pérez, 1er Bat P

    ResponElimina
  33. Personalment, crec que l'autor més interessant en aquesta época és Joanot Martorell. No solament per escriure una obra tan magnífica a més de divertida i irònica sino per plasmar en aquesta obra la vida quotidiana y cavalleresca d'aquell temps. Amb Tirant Lo Blanc, Martorell reinventa d'alguna manera la literatura d'aquell temps, sobretot si ens fixem en com tracta els temes amorosos i fins i tot el tema del sexe, que aquest el tracta amb ironia i humor.

    Cristina Peris Juan
    1er Bat B

    ResponElimina
  34. L'autor que més m'ha agradat és Joanot de Martorell i la seua obra Tirant Lo Blanc, per una part perquè considere que és una de les novel·les més representatives de la nostra narrativa i per una altra banda personalment m'ha agradat molt perquè és una novel·la d'aventures molt interessant que té la particularitat d'estar basada en fets reals i a més es tracten temes que malgrat haver sigut escrita fa molts anys són plenament actuals, com ara l'amor, l'amistat o la mort, temes que tal i com diu Josep Iborra al seu assaig estan plens de contrastos, com "l'heroisme i la covardia, la generositat i la crueltat, el pudor i l'erotisme descordat".


    Francesc Ferre Sánchez 1er A

    ResponElimina
  35. Sense dubte l'autor que més m´agradat es Joanot Martorell. La seua obra, Tirant Lo Blanc, està plena d´emocions, d´erotisme, de batalles i aventures, on podem veure com era la societat i les costums de l'època. Em resulta molt curiós veure la manera en que tracta els temes amorosos, d´una manera molt espontània i humorística.

    Es pot considerar una obra mestra de la nostra literatura.

    Roberto Ballesteros
    1er B

    ResponElimina
  36. Després d'haver llegit i estudiat la vida i obres d'aquestos autors, el que més m'ha agradat ha sigut Joanot Martorell.
    A banda de la seua redacció del Tirant, em causa curiositat la seua vida personal, i la relació d'aquesta en el seu llibre. El llibre de Tirant Lo Blanc és un clar exemple de novel·la de caballers, fet que es pot relacionar en la seua vida i tot el que va fer, això de retar a gent en combat, i fins i tot anarse'n a Anglaterra per a que el mateix Rei fora el jutge de batalla. Pense en Martorell com un home molt fantasiòs, convençut i encabotat en resoldre les coses a la manera dels caballers, i m'agrada la manera en la que tracta les emocions del protagonista i l'erotisme present al llibre.

    Lydia Navarro Machí, 1er Batx. P :)

    ResponElimina
  37. La veritat no tinc massa clar quin a estat l'autor que més m'ha agradat, per una banda esta Joanot Martorell i el seu famós llibre del tirant del cual he aprés molt a més amb el realisme i la humanització del heroi en aquest cas Tirant, que es veu com una persona normal amb els seus defectes i no tal i com estavem acostumats a veure als cavallers als llibres de l'época com a superherois amb una força increible i capaços de vèncer a qualsevol per altra banda esta Ausias March que m'agrada molt perque ho expresa tot amb moltisima pasió i llegint els seus poemes encara que escriga d'una manera enrevesada i de vegades difícil d'entendre. Cada frase diu molt. El seu espirit pesimista amb l'amor, que recorda al romanticisme.

    Laia Romero de Antonio
    1r Bat P

    ResponElimina
  38. En efecte, tal com dius, l'article va estar publicat en el llibre de festes de Gandia de 1984. Va ser un dels darrers amb articles i col·laboracions. El vam coordinar Àlvar Garcia i jo des de l'Arxiu Municipal. Jo mateix li vaig demanar la col·laboració a ton pare.

    Si em dones el teu correu electrònmic o postal, et puc enviar alguna còpia de la portada i l'índex o potser fins i tot un exemplar del llibre si en localitze.

    Quan va faltar ton pare li vaig dedicar un record al meu bloc.

    Salutacions

    Jesús Eduard Alonso i López
    jesuseduard@terra.es

    ResponElimina
  39. El meu autor favorit, sense dubte, ha estat Ausiàs March, perquè encara que sap que pot arribar a ser massa tràgic és al mateix temps un autor curiós i va ser el primer en parlar en un català sense provençalismes. Jo crec que és interessant ja que és un autor que té un to molt personal i trenca amb el costum de l'amor cortés.
    Àngela Moreno i Lozano, 1rP

    ResponElimina
  40. Per a mi, Joanot Martorell ha sigut el més interessant, primer per la trascendencia de l'obra del "Tirant lo Blanc" com a novel.la que trenca tots els aspectes de narrativa medieval (amb característiques de versemblança, cròniques històriques, etc)i ademés de la vida personal de Martorell i les seues desventures amb les seues deutes, fins a viatjar a Anglaterra per a que Enric VI fora jutge del combat entre el seu cosí
    Joan de Mompalau.

    El Tirant el va escriu-re als últims anys de la seua vida, es possible que tot alló que ha viscut abans estiguera relacionat amb la novel.la , de no ser de eixa manera, a lo millor no hi habria Tirant...

    Felipe Armand Villalba 1rP

    ResponElimina