Aquesta setmana Google ha anunciat en una entrada del seu bloc (Del desierto a la Web: los manuscritos del Mar Muerto llegan a Internet) que ha digitalitzat i penjat online cinc dels manuscrits de la mar Morta, com a part del projecte d’edició digital d’aquests textos que porta a terme en col·laboració amb el Museu d’Israel.
Google indica en la seua nota que el Projecte digital dels Manuscrits de la Mar Morta permet que els usuaris consulten i exploren aquests documents amb un gran nivell de detall. El web —The Digital Dead Sea Scrolls— consta d’imatges d’alta resolució, amb uns 1200 megapíxels cada una, informació històrica i breus vídeos explicatius sobre els textos i la seua procedència. A més, el manuscrit del llibre d’Isaïes es pot cercar per columna, capítol i versicle, i va acompanyat per una eina de traducció a l’anglès.
Aquest projecte s’afegeix a d’altres que ha posat en marxa Google com la col·lecció de l’Holocaust del Centre Yad Vashem o l’Art Project. En aquest últim web podeu visitar virtualment les sales d’alguns dels principals museus del món i visualitzar-ne una selecció de pintures en imatges d’alta resolució.
L’Enciclopèdia Catalana explica que «els anomenats rotlles de Qumrān o manuscrits de la mar Morta (probablement la biblioteca de la comunitat) contenen no sols els manuscrits més antics de la Bíblia coneguts fins ara, sinó també les regles de la comunitat (Manual de disciplina), salms, comentaris bíblics, literatura apòcrifa i apocalíptica (Guerra dels fills de la Llum contra els fills de les Tenebres) i d’altres obres, no totes publicades encara. De caràcter sectari, esotèric i escatològic, aquesta literatura revela una mentalitat semblant a la de certs apòcrifs de l’Antic Testament i afinitats amb alguns llibres del Nou Testament. Escrits la majoria en hebreu, n’hi ha també en arameu i en grec.» Aquests manuscrits els va descobrir casualment un pastor al voltant de les ruïnes d’un antic centre religiós jueu, prop de la mar Morta, el 1947.
Podeu trobar més informació en aquest article de la Wikipedia: Manuscritos del Mar Muerto.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada