Acaba d’aparèixer el quart número d’El funàmbul, dedicat monogràficament a la Xoà. David Cuscó, el seu director, escriu en l’editorial que «l’objectiu d’aquest número d’El funàmbul és aproximar el lector a la Xoà, eludint tant com sigui possible els perills de la banalització —avui dia tan habitual— i de la sacralització».
Aquest quart número ofereix una tria de textos molt suggestiva: una entrevista amb Rosa Planas, autora del notable assaig Literatura i holocaust, publicat en català per Lleonard Muntaner, i una altra amb el poeta i traductor hongarès Thomas Ország-Land, de qui es reprodueixen dos poemes traduïts al català i un text sobre Miklós Radnoti, assassinat l’any 1944, «probablement el poeta mes gran d’entre els escriptors adults testimonis de l’Holocaust». Ország-Land es va exiliar als Estats Units després de la revolució fracassada del 1956, escriu en anglès i ha traduït a aquesta llengua nombrosos poetes hongaresos. M’agradaria molt llegir Radnoti..
Més coses: una ressenya de Jorge Luis Borges del 1937, titulada Una pedagogia de l’odi; el discurs pronunciat per Imre Kertész en la cerimònia de lliurament del Premi Nobel de literatura de l’any 2002; diversos textos sobre la idoneïtat dels mots «Holocaust» o «Xoà», entre els quals un de Claude Lanzmann, per referir-se a la destrucció dels jueus durant la Segona Guerra Mundial; un article de David Cuscó sobre la novel·la Dora Bruder, de Patrick Modiano; un de Cristina Sánchez sobre Hanna Arendt i un altre sobre La llista de Schindler. I un altre encara sobre Alma Rosé, violinista, neboda de Gustav Mahler i filla d’Arnold Rosé, primer violí de la Filharmònica de Viena, i de Justine, germana del compositor. Alma Rosé va ser directora de l’orquestra de dones que ella va constituir a Auschwitz-Birkenau, on va morir als trenta-vuit anys. I textos de Primo Levi, de Vasilli Grossman, d’Ilja Ehrenburg. Especialment pertorbador resulta Estany, de Georges Didi-Huberman, filòsof i historiador de l’art que no coneixia.
El funàmbul s’edita en paper i en format digital. Podeu adquirir-lo clicant-ne l’enllaç.
Per cert, espere amb candeletes l’aparició del pròxim número 5, que estarà dedicat a la Weltliteratur. Alumnes i professors de literatura universal: al loro!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada