dimecres, 6 de novembre del 2013

Un examen d’«Èdip rei»

Avui, en la classe de literatura universal, hem fet l’examen d’Èdip rei. Més exactament, els alumnes han fet l’examen que els he posat d’Èdip rei: un fragment d’aquesta obra amb tres preguntes per a comentar el text i un tema teòric del primer bloc de la programació (Les literatures de l’antiguitat). He seguit exactament el model de la selectivitat, perquè no es diga.

Amb la intenció de donar solemnitat a l’acte, així com una impressió de seriositat i imparcialitat, he decidit sortejar el tema teòric davant dels alumnes, dels tres que podia posar-los. He demanat una maneta innocent i una alumna s’ha ofert tota il·lusionada a triar un dels tres paperets. I ha eixit el tema d’Els grans poetes llatins: Virgili, Horaci i Ovidi, precisament el que no s’havia estudiat pràcticament ningú, segons sembla, com he deduït sagaçment per l’aldarull que s’ha armat de seguida i les protestes indignades que reclamaven la repetició del sorteig. A la de la maneta innocent per poc l’assassinen.

Justament en aquest moment ha entrat a l’aula Pepe, el conserge, que venia a reparar l’interruptor de la llum. De seguida, tots han tingut la mateixa idea i han demanat que fos ell, com a persona totalment aliena al procediment, qui triés de nou un paperet. Jo, que em veia venir el gran desastre, he estat dèbil o comprensiu davant la voluntat popular i Pepe ha procedit, tot satisfet, a triar un paperet. Aquesta vegada ha eixit el tema d’Els poemes homèrics: arguments i característiques, que, segons sembla, sí que se’l sabien, perquè tothom ha considerat que aquesta vegada el sorteig s’havia dut a terme com cal i amb totes les garanties. Pepe ha estat degudament ovacionat i l’examen ha començat amb normalitat.

Després, molts alumnes m’han comentat que els ha eixit molt bé i alguna alumna, amb un somriure d’orella a orella, m’ha dit mentre em lliurava l’examen: un deu!

2 comentaris:

  1. Doncs ja està bé que els alumnes puguin escriure del que saben. I més si en surten contents... la propera vegada aquest conserge també vindrà a "escollir" les preguntes, oi? Tot plegat dóna a l'assignatura una aurèola superior: seran coses de la τύχη.

    ResponElimina
  2. A la foguera Enric, a la foguera!!! Mana-los a tots a la foguera!

    ResponElimina