En l’últim número de la revista L’Avenç (núm. 402, juny 2014) s’ha publicat un assaig d’Alan Yates sobre Els sots feréstecs de Raimon Casellas que constitueix una síntesi molt precisa, molt clara i suggestiva sobre la narrativa modernista i sobre aquesta novel·la.
Yates situa Els sots feréstecs en una categoria de novel·les europees modernes «que converteixen en un “paisatge mental” una determinada geografia real», alhora que l’escenari real on se situa la ficció cobra una dimensió mítica derivada de la representació literària. En la tradició anglesa el cas arquetípic d’això seria Wuthering Heights d’Emily Brontë. Com a introducció al modernisme català, a la novel·la modernista i a la seua relació amb el context literari europeu, aquest assaig de Yates crec que pot resultar molt útil per als professors i els estudiants de literatura catalana.
El text reproduït en L’Avenç («Els sots feréstecs», un paisatge mental) és la versió completa de la traducció anglesa, feta per Alan Yates mateix, d’Els sots feréstecs de Raimon Casellas, publicada amb el títol de Dark Vales per l’editorial britànica Dedalus el 28 de febrer passat. Podeu adquirir-ne el pdf per 1 euro clicant l’enllaç anterior.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada