dimecres, 22 de desembre del 2010

Dos assaigs de Josep Iborra sobre Enric Valor



Enguany, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha designat Enric Valor com a Escriptor de l’Any 2010 per a commemorar el desè aniversari de la seua mort (13 de gener del 2000) i celebrar, alhora, el centenari del seu naixement (22 d’agost del 1911). Amb aquest motiu ha organitzat l’exposició El valor de les paraules i ha editat un gruixut i luxós catàleg, en el qual han col·laborat més de trenta investigadors i especialistes. També ha editat una unitat didàctica per a educació secundària i batxillerat, un còmic dirigit a alumnes de primària, una auca, el llibre de Josep Daniel Climent titulat Enric Valor. Estudi i compromís per la llengua i un documental sobre l’escriptor de Castalla produït per Televisió Valenciana.

Aniversaris commemoratius a banda, que sempre resulten una mica fúnebres i oficials, hi ha un fet molt més positiu que convé remarcar: en el currículum de l’assignatura de valencià de segon de batxillerat, en la part de literatura, apareix en un lloc destacat l’obra literària de Valor. Em consta que en molts instituts han posat com a llibres de lectura novel·les seues. (A més, ha corregut la brama que Enric Valor eixirà en l’examen de la selectivitat i ja sabeu que això és un argument definitiu. No en parlem més, doncs.) Això ha estat possible gràcies a Tàndem Edicions, que ha posat a l’abast dels lectors tota la seua obra literària. Cal destacar-ne l’edició en rústica, a un preu assequible, de les novel·les de la trilogia de Cassana.

Com a contribució inicial des d’aquest bloc a l’obra de Valor, voldria facilitar-vos l’accés a dos assaigs de Josep Iborra sobre la seua obra novel·lística, que no són fàcils de trobar. El primer, Enric Valor: novel·la i societat, es va publicar com a pròleg a la primera edició de Sense la terra promesa, el 1980. Posteriorment, aquest assaig es va reeditar el 1995 dins del llibre Confluències, del mateix Josep Iborra, que recull diversos estudis sobre la literatura valenciana actual.

El segon assaig, Coordenades de l’obra d’Enric Valor, es va publicar el 1997 en el número 37-38 de la revista Canelobre.




1 comentari:

  1. Gràcies Enric per facilitar-nos aquesta documentació tan interessant i no fàcil de trobar.
    Jo, com saps, he posat de lectura de Nadal "Temps de batuda" i, per als qui els costa “molt” llegir, els he proposat "Narracions perennes". Ambdós llibres, la lectura dels qual no serà fàcil per qui no tinga costum de llegir, em semblen de gran ajuda per poder empassar-se “l’ítem” de Valor. De l’ítem no sé si se’n recordaran al selectiu, però dels personatges, dels paisatges, del moment històric, del nostre “País Valencià” autènticament rural-muntanyenc, etc., de segur que no se’ls n’anirà del cap i tindran l’oportunitat de conèixer un dels escriptors-narradors més importants de la nostra literatura i que malauradament, com tants d’altres no ens queda més que recordar-los amb el millor dels homenatge: llegir la seua obra. Bon Nadal i que al 2011 ens seguesques obsequiant amb les teues "notes de lectura i altres històries" (per què t'estic tan agraïda).
    Besets
    Mercè

    ResponElimina