dimecres, 22 de desembre de 2010

Dos assaigs de Josep Iborra sobre Enric ValorEnguany, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha designat Enric Valor com a Escriptor de l’Any 2010 per a commemorar el desè aniversari de la seua mort (13 de gener del 2000) i celebrar, alhora, el centenari del seu naixement (22 d’agost del 1911). Amb aquest motiu ha organitzat l’exposició El valor de les paraules i ha editat un gruixut i luxós catàleg, en el qual han col·laborat més de trenta investigadors i especialistes. També ha editat una unitat didàctica per a educació secundària i batxillerat, un còmic dirigit a alumnes de primària, una auca, el llibre de Josep Daniel Climent titulat Enric Valor. Estudi i compromís per la llengua i un documental sobre l’escriptor de Castalla produït per Televisió Valenciana.

Aniversaris commemoratius a banda, que sempre resulten una mica fúnebres i oficials, hi ha un fet molt més positiu que convé remarcar: en el currículum de l’assignatura de valencià de segon de batxillerat, en la part de literatura, apareix en un lloc destacat l’obra literària de Valor. Em consta que en molts instituts han posat com a llibres de lectura novel·les seues. (A més, ha corregut la brama que Enric Valor eixirà en l’examen de la selectivitat i ja sabeu que això és un argument definitiu. No en parlem més, doncs.) Això ha estat possible gràcies a Tàndem Edicions, que ha posat a l’abast dels lectors tota la seua obra literària. Cal destacar-ne l’edició en rústica, a un preu assequible, de les novel·les de la trilogia de Cassana.

Com a contribució inicial des d’aquest bloc a l’obra de Valor, voldria facilitar-vos l’accés a dos assaigs de Josep Iborra sobre la seua obra novel·lística, que no són fàcils de trobar. El primer, Enric Valor: novel·la i societat, es va publicar com a pròleg a la primera edició de Sense la terra promesa, el 1980. Posteriorment, aquest assaig es va reeditar el 1995 dins del llibre Confluències, del mateix Josep Iborra, que recull diversos estudis sobre la literatura valenciana actual.

El segon assaig, Coordenades de l’obra d’Enric Valor, es va publicar el 1997 en el número 37-38 de la revista Canelobre.