dimecres, 25 de febrer del 2015

Dos textos sobre Madame Bovary


Carlota Garrido m’ha cridat l’atenció sobre un llibre de narrativa periodística, Zona de obras, d’una periodista argentina que es diu Leila Guerrero, sobretot pel capítol titulat «El bovarismo, dos mujeres y un pueblo de la Pampa». Podeu llegir-lo complet clicant-ne l’enllaç. És un text molt atractiu, que combina l’autobiografia i la crítica literària, oferint una visió original de Madame Bovary a partir d’una sèrie de connexions i bifurcacions entre Emma Bovary, una periodista argentina —l’autora— i la dona d’un farmacèutic. 

Leila Guerrero fa referència en la seua narració a un article de l’escriptor xilè Rafael Gumucio, Contra Flaubert, que també es pot llegir online. Per a Gumucio, Madame Bovary és «una venganza contra su padre, contra sus tíos, contra toda la ciudad de Rouen y sus alrededores pero, más ampliamente aún, es una novela contra la gente que trabaja y tiene hijos, contra las mujeres infieles, pero también contra los hombres fieles, contra los libros, contra las monjas, contra los republicanos, contra las carretas de bueyes, los jueces, los boticarios y contra la ley de gravedad».

1 comentari:

  1. Fantàstics, els dos textos que indiques. Des que vaig llegir Madame Bovary, vaig quedar impressionada, i m'interessa aquesta mena de textos que circulen al voltant del personatge - Emma- i de Flaubert. Hi ha un assaig de Daniel Pennac - Comme roman- en què l'autor comenta els drets del lector, un d'ells és el Dret al bovarisme. Altra cosa és el Flaubert era un personatge molt especial.

    ResponElimina