dissabte, 27 de gener del 2024

«Les antenes i els edificis», un article de Joaquim Iborra


Joaquim Iborra ha publicat avui en La Veu del País Valencià un nou article, Les antenes i els edificis, que podeu llegir complet clicant-ne l’enllaç.

En aquest article, continuació de l’anterior, assenyala que l’arquitectura dels últims cent anys ha quedat «atrapada entre la prohibició de l’ornament, considerat delictuós i impropi, i la incapacitat de descobrir els valors arquitectònics de les instal·lacions, cada vegada més nombroses i complexes». Ja no es tracta només de les instal·lacions de l’aigua corrent, de l’electricitat o de la calefacció. En els terrats d’avui regna l’antena col·lectiva, primer solitària, i ara amb la seua cort de màquines d’aire condicionat, casetes d’instal·lacions i —és una novetat— plaques fotovoltaiques.

No és gens fàcil integrar les instal·lacions en l’arquitectura. Sobre la proliferació de plaques fotovoltaiques en les teulades i terrasses, Joaquim Iborra afirma que «les plaques arriben procedents de la indústria, amb unes característiques determinades i amb uns requisits de muntatge precisos. Si a algú se li ocorre demanar consell a l’arquitecte sobre com instal·lar-les, aquest es queda mirant les plaques amb les mans a les butxaques i la boca mig oberta». Joaquim Iborra és arquitecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada