dimecres, 15 de desembre del 2010

2.1. L’èpica medieval


Tal com havia promés, encara que només he dedicat una classe a l’èpica medieval, ací teniu el tema 2.1. L’èpica medieval. Per completar-lo una mica, he penjat també una pàgina que vaig redactar sobre la Cançó de Roland per al llibre Valencià: llengua i literatura. 1r batxillerat de l’editorial Oxford. Bàsicament és una nota que introdueix la lectura i el comentari d’un fragment d’aquesta cançó de gesta.

Unes poques referències bibliogràfiques, les primeres que em vénen al cap: de José María Valverde i Martí de Riquer es pot llegir online La épica medieval. De lectura segurament més agradable és el llibre de Jorge luis Borges, Literaturas germánicas medievales. Alianza Editorial.

Sobre l’èpica medieval són imprescindibles encara les obres de Joseph Bédier.

En català hi ha una bona traducció en vers de La cançó de Roland, a cura de Joan Jubany, publicada per Quaderns Crema.

Fa uns mesos Jaume Vallcorba —sí, l’editor de Quaderns Crema i del Acantilado— ha publicat un llibre sobre la Cançó de Roland amb el títol de Lectura de la Chanson de Roland. Per a més informació, podeu llegir la nota publicada en El País sobre aquest llibre: “El romanista Jaume Vallcorba propone una nueva lectura de la Chanson de Roland.

De cara al curs que ve, a veure si puc posar-me una mica més al dia sobre aquest tema. M’agradaria també llegir les sagues de les literatures escandinaves. I rellegir Chrétien de Troyes.


Wagner, Der Ring des Nibelungen. Palau de les Arts de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada