dimecres, 18 de març del 2020

Els efectes de la Covid-19 en el món del llibre


Encara que tothom coincideix a afirmar que els efectes de l’expansió de la Covid-19 sobre la salut de les persones és la qüestió primordial, els que tindrà —els que ja té— sobre l’economia estan condicionant en un alt grau la política sanitària davant la pandèmia. Es fa, per tant, una política a mitges, que no solucionarà de manera efectiva la crisi sanitària i que empitjorarà, per tant, inevitablement, la crisi econòmica que voldria mitigar. El camí d’enmig sovint no porta enlloc. 

Deixem-ho estar, però. L’únic que volia en aquesta nota era advertir d’uns efectes molt més concrets: els que pot produir la Covid-19 en el món del llibre. Bernat Ruiz Domènech, autor de Desencadenats. Un nou mercat per al llibre independent, editat de fa poc, de lectura imprescindible, ha publicat en el seu blog una entrada (La Primavera Negra del libro) en què vaticina un futur molt negre per al món del llibre en els pròxims mesos com a conseqüència de la Covid-19. Es tracta, evidentment, d’una predicció, però està molt ben argumentada i documentada. Ruiz Domènech se centra en els efectes que tindrà la pandèmia en tres de les baules principals de la cadena del llibre: editorials, distribuïdores i llibreries. Si es compleixen els pitjors pronòstics, moltes hauran de tancar abans que acabe l’any. També diu alguna cosa de les repercussions sobre els autors: vendran menys llibres, les liquidacions seran més esquifides o senzillament no les cobraran, ho tindran més difícil per a publicar… No diu res dels lectors, segurament perquè no cal, perquè és obvi. Com a conseqüència de la crisi econòmica, molts lectors, habituals o no, tindran menys diners a la butxaca. Per tant, compraran menys llibres o deixaran de comprar-ne. 

Per cert, i el llibre electrònic? Mentre duren les mesures de confinament, no podem anar a les llibreries. A més, a diferència dels estancs, estan tancades. Però aquestes mesures no afecten el llibre electrònic, que es pot comprar còmodament des de casa sense establir cap mena de contacte físic. Es pot comprar… Es deuria poder comprar si les editorials oferissen sempre al lector la possibilitat de triar entre el format electrònic i el paper, i a un preu no dissuasori en el primer cas. 

Alguns, que sempre s’esforcen a veure el costat positiu del que siga, han observat que com que la gent ja no pot anar de festa ni de viatge, i s’ha de passar tot el temps a casa, doncs… llegirà finalment! Oh felix pestis! Més aviat caldria exclamar: oh santa innocència!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada