dissabte, 12 de novembre del 2022

«Quan es retorna»: club de lectura de la llibreria Ambra de Gandia (gener-març 2023)


De gener a març de l’any que ve, impartiré tres sessions del club de lectura que organitza la llibreria Ambra de Gandia, agrupades totes tres amb el títol de Quan es retorna.

La primera sessió, que tindrà lloc el dilluns 30 de gener, estarà dedicada a El coronel Chabert, de Balzac (L’Avenç).

La segona, el dilluns 27 de febrer, a La dona d’en Martin Guerre, de Janet Lewis (Viena Edicions).

I la tercera i última del cicle, el dilluns 27 de març, a El difunt Mattia Pascal, de Luigi Pirandello (Edicions Proa).

Aquestes tres novel·les, escrites en èpoques diferents i pertanyents a literatures diferents, estan relligades per un motiu comú: el del retorn. D’aquí el títol del cicle. Com vaig assenyalar en La literatura recordada, el retorn, o nostos en grec, és el principal element estructural de l’Odissea. Té unes implicacions profundes, perquè és un arquetipus que organitza la vida i la visió del món des de les primeres cultures humanes, polaritzades entorn del retorn dels fenòmens naturals, com ara la nit i el dia, les estacions, el naixement i la mort. El nostos és també el fil conductor d’un dels llibres claus de la Bíblia, l’Èxode. Juntament amb el tema del retorn, aquestes tres novel·les plantegen un altre motiu que està estretament lligat a l’anterior: el de la identitat personal. Què és el que passa quan algú torna al cap de molt de temps? Recordeu l’Odissea.

Totes les sessions començaran a les 19h, i està previst que duren prop d’una hora. Les sessions tindran lloc a la llibreria Ambra de Gandia (Av. d’Alacant, 12, 46701 Gandia). Qui estiga interessat a participar-hi, s’hi pot inscriure enviant un email a la llibreria (llibres@ambrallibres.com) o trucant per telèfon (962878252).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada