dilluns, 14 de març del 2011

Baudelaire sobre “Madame Bovary”


Gustave Courbet, Charles Baudelaire

En l’entrada anterior em vaig referir a la recensió crítica que va escriure Baudelaire sobre Madame Bovary: Madame Bovary par Gustave Flaubert. Val la pena llegir-la. A més d'assenyalar la relació simbiòtica de Flaubert amb el seu personatge, Baudelaire anota moltes altres observacions sobre “ce livre, essentiellement suggestif” que “pourrait souffler un volume d'observations”. Considera Emma “une petite lady Macbeth”, i en destaca “ce double caractère de calcul et de rêverie qui constitue l'être parfait.” Contra els qui acusaven Madame Bovary d’immoralitat, Baudelaire sostenia que aquesta novel·la era “le plus impartial, le plus loyal, - un champ, banal comme tous les champs, flagellé, trempé, comme la nature elle-même, par tous les vents et tous les orages” i que la “logique de l'oeuvre suffit à toutes les postulations de la morale, et c'est au lecteur à tirer les conclusions de la conclusion.”

4 comentaris:

  1. Enric, molts dels teus alumnes no parlem francés y no entenem algunes de les coses que fiques!

    ResponElimina
  2. A veure, el francés no és xinés. Segur que si llegiu el text dues vegades entendreu molt més del que us penseu. D'altra banda, en la columna lateral del bloc, dalt de tot, hi ha el traductor de Google, que tradueix de qualsevol llengua a qualsevol altra amb uns resultats molt acceptables.

    ResponElimina
  3. Enric no me recorde del que teniem que comentar i tampoc se aon, crec que tenim que comentar sobre les flors del mal aleshores vaig a fer-ho.
    A mi no m 'agragat gens, me pareix una poesia molt complicada i aborrida. Açó es el que pense pot ser que siga molt interessant el que vol dir pero crec que costa molt d'entendre. Es un poc melancolic. Si no teniem que comenta aço ja m`ho dius. per cert el comentari que teniem que escriure es complicat.

    ResponElimina
  4. per cert soc INMA ORTIZ ajajja

    ResponElimina